Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is infraroodstraling hetzelfde als warmtestraling of is het een nevenverschijnsel?

Als warmtestraling niet hetzelfde is als IR-straling:
Kent warmtestraling een spectrum?
Zijn er stoffen die de ene warmtestraling beter doorlaten/isoleren dan de andere?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ik moet antwoord 2 (carsrac) corrigeren. Infraroodstraling is namelijk altijd precies hetzelfde als warmtestraling of thermische straling ( http://www.astronova.nl/i.html ). Elk voorwerp boven het absolute nulpunt (-273 gr C) zend warmtestraling uit. Iets hoeft dus niet perse warm aan te voelen om warmtestraling uit te zenden. Ook in een koude omgeving kunnen warmtebeeld foto's gemaakt worden. Zie: http://www.nightvision.nl/files/nightvision/FLIR/images-thermal/1.Fence.jpg . Ook een gloeilamp die uit is straalt dus warmtestraling uit, namelijk die van de kamertemperatuur.

Warmtestraling kent inderdaad een spectrum: het golflengtegebied dat carsrac noemt is correct. De kortste golven zijn het meest energierijk. Hieronder een figuur waar in het EMS gebied het infrarood zich bevindt.

Warmtestraling gedraagt zich hetzelfde als zichtbaar licht. Het kan gereflecteerd worden door spiegelende oppervlakken of geheel geabsorbeerd door een doffe zwarte kleur. Een spiegelend oppervlak is dus de beste isolatie tegen stralingswarmte. Voorbeelden: binnenkant thermoskan, de ragdunne spiegelende isolatiefolie die EHBO-ers gebruiken om patiënten af te dekken, de goudkleurige folie die om satellieten gewikkeld is, Tonzon of Alkreflex folie voor bouwkundige toepassingen. Daarentegen zijn warmwater zonnecollectoren zwart om zoveel mogelijk energie op te nemen.

In een reactie zag ik een vraag over microgolven in een magnetron. Een magnetron zend geen warmtestraling uit, maar radiogolven. In de figuur kunt u zien waar deze zich bevinden in het EMS spectrum, een veel grotere golflengte dus. Het gerecht wordt opgewarmd doordat de moleculen in beweging gebracht worden door radiogolven. Het opgewarmde gerecht zelf zal vervolgens wel het bij haar temperatuur behorende IR gaan uitzenden.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Infrarood is een electromagnetische straling net zoals zichtbaar licht. Het heeft alleen andere golflengte en we nemen het als warmte waar. Net zoals bij zichtbaar licht zijn er verschillende stoffen die infrarood reflecteren of juist absorberen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Zowel IR als warmte straling zijn onderdeel van het elektromagnetische spectrum.
Alleen is de definitie van IR het niet zichtbare deel van de optische straling met een golflengte tussen circa 780 nanometer en 1 mm (106 nm). Dus tussen het zichtbare rood licht en de microgolven.

Nu wordt met warmtestraling de optische straling bedoel dat een voorwerp dat warm is uitstraalt. Dit kun je zien aan een gloeilamp door hier door stroom loopt gaat wordt deze warm en gaat gloeien en daardoor gaat hij warmte uitstralen. Eerst IR en bij hogere temperatuur komt daar ook rood en andere kleuren bij. Tot alle kleuren van de regenboog en dan heb je wit licht.

Een warmtelamp is een lamp die zowel rood als IR licht uitzendt.

Dus het antwoord op je eerste vraag is nee en op de rest van de vragen is het ja.
Voorbeelden stoffen die goed warmtestraling isoleren radiator folie die je achter de verwarmingsradiator plaatst.

Er is zelf speciale folie die wel het zichtbare deel door laat, maar niet het warmtedeel ervan. In de meeste magnetrons kun je wel naar binnen kijken, maar je voelt pas de warmte als het deurtje open is. Dit deurtje is gemaakt van materialen die goed warmte isoleren. Ook de werknemers van de Hoogovens lopen in kleding van materiaal die goed warmte straling tegenhoudt.

Wolken isoleren en droge en heldere lucht laat goed warmte door.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De interactie met infraroodstraling met materie is inderdaad opwarming. Het is dus geen nevenverschijnsel maar inderdaad gewoon hetzelfde.

IR-straling kent natuurlijk een spectrum aangezien het een onderdeel is van het EMS.

En ja, er zijn stoffen die deze IR- of warmtestraling beter doorlaten dan anderen. Infraroodspectroscopie is hier een nuttige toepassing van.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Infraroodstraling en warmtestraling is niet hetzelfde. Wel is het zo dat infraroodstraling vaak warmtestraling is en dat warmtestraling meestal voor het grootste deel uit infraroodstraling bestaat.
Warmtestraling heeft een heel specifiek spectrum, nl. dat van een Planck-kromme. De golflengte waarbij de meeste straling wordt uitgezonden is direct af te leiden uit de temperatuur van het voorwerp, en is onafhankelijk van het materiaal. Dit verband wordt gegeven door de wet van Wien.
Voorwerpen kunnen daarnaast ook straling uitzenden bij specifieke golflengten. Dit lijnenspectrum is wel gerelateerd aan de samenstelling van het materiaal. Veel van die lijnen liggen in het infrarood en leveren dus ook een bijdrage aan de infraroodstraling, maar behoren niet tot de warmtestraling.
Zeer hete voorwerpen kunnen roodgloeiend zijn, of zelfs witrheet. Ze zenden dan op grond van hun hoge temperatuur zichtbare straling uit. Dat is dus wel warmtestraling maar geen infrarood.
WimNobel
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing