Hoe bereken je het gehalte zwaveldioxide in 100 gram abrikozen?
Wij moeten voor scheikunde een PO doen om te bepalen hoeveel zwaveldioxide er in 100 gram abrikozen zit. We hebben de proef al uitgevoerd, we moeten het alleen nog berekenen. Maar hier lopen we dus vast. Dit is wat we gedaan hebben:
1. 100 gram abrikozen toegevoegd aan 200 ml demi water, reactievergelijking; SO2 + H2O -> H2SO3, na 2 dagen de abrikozen uit de oplossing gehaald
2. Deze oplossing hebben we aangevuld met demi water tot 250 ml
3. We hebben 10 ml joodoplossing (0,1 M) toegevoegd aan 5 ml van de abrikozen oplossing (dit was een overmaat, aangetoond met zetmeel) reactievergelijking; SO32- + I2 + H2O -> SO42- + 2H+ + 2I-
4. Deze oplossing hebben we 'terug getitreerd' met natriumthiosulfaat (0,02 M). We bleken hiervoor 10,22 ml natriumthiosulfaat nodig te hebben. Hiervan hebben we een reactievergelijking die vm toch niet helemaal klopt, aangezien we jodide over hadden en deze reactievergelijking begint met vast jood;
I2 + 2 S2O32- → 2 I- + S4O62-
Hiermee moeten we dus berekenen hoeveel SO2 we in het begin hadden. We zijn er al lang mee bezig, maar weten er echt geen raad mee.. is er iemand die ons kan helpen?? Of misschien alleen al met de reactievergelijkingen die niet helemaal kloppen? Alvast bedankt!
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.