Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

De kleur maakt niets uit. Ik veronderstel dat we allemaal de verpakking van zo'n buffer kunnen lezen en het verschil tussen bijv. een 4, een 7 en een 9 of 10 kunnen zien.

Voor een eenpuntsijking heb je in principe aan 1 buffer genoeg. Probleem is dat je dan maar ijkt op 1 punt, je legt je zero goed. Daar heb je dus niet zoveel aan als ook je slope verandert.

Om een deftige ijking te kunnen doen heb je daarom 2 buffers nodig: een 2-puntsijking.

En om te controleren of je pH-meter wel goed functioneert heb je in feite nog een 3de buffer ter controle nodig.

Een nieuwe ijking is dan pas nodig wanneer je merkt dat de pH-waarde van deze controlebuffer afwijkt of wanneer je onderhoud hebt uitgevoerd op de pH-meter. Die controlebuffer mag wel niet buffer 7 zijn. Daarmee zit je namelijk te dicht bij de zero en een afwijking in de slope kan je daar mogelijk niet mee vaststellen.

Let op: men zegt vaak dat hoe hoger de pH-waarde hoe minder lang de buffer houdbaar is vanwege de opname van CO2. Dit geldt niet voor buffers 4 en buffers 7. Als je het bufferend vermogen narekent van deze buffers bij een CO2-opname tot de CO2 in evenwicht is met de atmosfeer zal dit hooguit een verschil geven van 0,01.

Bij buffer 9 en 10 is dat een ander verhaal. Daar kan het verschil al snel oplopen tot bijna 1,00. Dit kan je natuurlijk voorkomen door een buffer te kiezen waarin minder CO2 in kan oplossen simpel weg omdat er al CO2 inzit. Namelijk een buffer 9 of 10 die gebaseerd is op carbonaat ipv boraat. Het verschil wordt ook hier dan slechts 0,01.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding