Hoe kan een hoog-energetisch foton een zwart gat creëren?
Hoe hoger de energie en impuls van een foton, hoe korter de golflengte en hoe fijner de lokalisatie. Dat is nodig om waarnemingen op kleine lengteschalen te doen. Voor voldoende grote impuls zou er echter zoveel energie in zo'n klein volume komen te zitten dat het foton een zwart gat vormt. Nog meer energie zou alleen tot een groter zwart gat leiden, waardoor je juist weer ongevoeliger wordt voor kleine schalen. Dit beperkt de kleinst mogelijk schaal die -in principe- toegankelijk is voor waarnemingen tot de Planck-schaal.
[http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_length#Theoretical_significance]
Echter, als een foton een zwart gat zou vormen, wat zou dan diens snelheid moeten zijn?
- De lichtsnelheid, omdat het een foton was? Echter: de "inhoud" van een zwart gat is niet te achterhalen, dus het is niet te weten of het een foton was dat het zwarte gat vormde?
- Of een lagere snelheid? Echter: hoe kan dan aan impulsbehoud worden voldaan in een coördinatenstelsel dat met dat zwarte gat meebeweegt?
- Of is het dus helemaal niet mogelijk dat een foton een zwart gat vormt? Echter: waarom dan niet, gegeven dat een foton een "golfdeeltje" is net als elk ander deeltje?
Of, je zou de tegenvraag kunnen stellen: het elektron is een excitatie van het elektron-veld. Waar blijft dat veld als het elektron in een zwart gat valt? Alle velden blijven gewoon overal, zou ik zeggen, alleen de excitatie ervan verdwijnt achter de horizon. Ik kwam trouwens deze uitleg tegen:
http://www.physicsforums.com/showthread.php?t=359421
maar ik raak in de problemen als ik me probeer voor te stellen wat de snelheid van dat zwarte gat zou moeten zijn, zoals toegelicht in de vraag.
"[The elektron] is defined or assumed to be a point particle with a point charge and no spatial extent."
Hier hebben we dus een rustmassa met afmeting nul - als dat geen zwart gat is weet ik het ook niet meer. ;-) Een ander aspect is de vraag *welke* massa meetelt voor de vraag of een massa al dan niet een zwart gat zal worden. Laten we eens een gewone ster nemen die nog net niet zwaar genoeg is om een zwart gat te worden. Onze ster heeft een (rust)massa en een afmeting. Als we de ster nu flink versnellen, zal de massa toenemen. Daarnaast zal de afmeting in de bewegingsrichting afnemen (Lorentz-contractie) We zien dus een grotere massa in een kleiner volume. Met andere woorden: puur door onze ster een zetje te geven, zou hij in een zwart gat veranderen. Echter: een met de ster meebewegende waarnemer ziet nog steeds dezelfde ster met dezelfde massa en dezelfde afmeting (er is geen Lorentz-contractie). Deze waarnemer ziet dus geen enkele reden waarom de ster een zwart gat zou worden. Nu moet de gebeurtenis (er vormt zich een zwart gat, of er vormt zich geen zwart gat) voor beide waarnemers gelijk zijn. Ik kom dus tot de conclusie dat bewegings-massa (energie-massa) niet bijdraagt aan het al dan niet vormen van een zwart gat.
Of het betekent dat alleen rustmassa bijdraagt aan een zwart gat betwijfel ik eerlijk gezegd (dat "voelt nog niet helemaal goed", want wat gebeurt er als een deeltje met bewegingsenergie opeens in een zwart gat valt: wordt dan het systeem als geheel bezien opeens een beetje minder massief omdat de bewegingsenergie opeens niet meer meetelt?). Maar het lijkt er wel op te duiden dat beweging interactie heeft met de vorming van horizons of iets dergelijks, en dat kan natuurlijk ook op een foton van toepassing zijn... Uitstekend comment. Wordt vervolgd! (Hoop ik)
Dit om het wat ingewikkelder te maken. :)
- voor SRT: in het geval van een eenparig versnellende waarnemer die wegvliegt van een andere niet versnellende waarnemer ervaart de versnellende waarnemer een horizon, maar de eenparige niet.
- voor ART: in het geval van een zwart gat ervaart de waarnemer ver weg een waarnemingshorizon, maar de waarnemer die het gat invalt niet.
(Deze 2 voorbeelden staan bv. uitgelegd op http://en.wikipedia.org/wiki/Event_horizon)
Er is geen tegenspraak omdat de waarnemers niet onbeperkt heen en weer kunnen communiceren, inderdaad.
Dat kunnen die twee waarnemers die jouw ster waarnemen (stilstaand en bewegend) natuurlijk wel, dus die zouden het inderdaad hier wel eens moeten zijn of die ster een zwart gat is of niet.
Goed punt.
Klassieke zwaartekracht extrapolerend zou je niks merken zolang je binnen de schil zit, en zou je je opeens heel ongelukkig voelen precies zodra de schil je eigen positie gepasseerd is. Een niet-klassieke complicatie lijkt me dat die bolschil met grote snelheid naar binnen moet vallen, en de informatie dat de schil eraan komt je niet veel sneller bereikt dan de schil zelf. Plus, het effect van het verst verwijderde deel van de schil bereikt je later dan het effect van het nabijere deel. Dat heft de symmetrie op waardoor je vermoedelijk ook in de schil reeds wat gaat merken.
Wat het naar buiten kijken betreft vermoed ik dat je voornamelijk een distortie en een blauwverschuiving zou zien, net als je dat in een zwart gat vermoedelijk zou zien. Dat is mijn weinig gepreciseerde inschatting; maak er een vraag van zou ik zeggen. :)
Niks aan het handje. :)
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.