Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil in atoom/molecuul opbouw tussen een wit en een zwart oppervlak?

Je hebt zwarte en witte verf. Maar hoe zien die atomen eruit van die verschillende verven waarbij het ene reflecteert en de andere absorbeert? Worden bij zwarte verf zwaardere atomen gebruikt?

erotisi
11 jaar geleden
1.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De kleur van iets wordt bepaald door de kleur van het lichtspectrum die wordt geabsorbeerd door datgene. Een rode verf zal namelijk groen absorberen. Groen is de complementaire kleur van rood, dus wit licht zonder groen lijkt rood.

Bij een witte verf zal dit geen licht absorberen.
Bij een zwarte verf zal dit al het licht absorberen.

De interactie van dat licht gebeurt met de elektronen van de verschillende moleculen. Die zijn dan weer afhankelijk van de verschillende bindingen tussen de verschillende atomen en diens elektronegativiteit.

Kortom: in zwarte verf wordt geen gebruik gemaakt van zwaardere atomen maar van moleculen met 'complexere' bindingen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Kleur... is de "reflectie" van een kleurenspectrum licht vanaf een oppervlak. Licht bestaat uit "fotonen". Wanneer wit licht op bijvoorbeeld een rode stof valt, wordt alle energie uit de fotonen uit het spectrum geabsorbeerd door de atomen waardoor deze "aangeslagen" raken - de elektronen begeven zich in een ruimere baan rond de kern. Wanneer de elektron weer terugvalt in een baan dichter bij de kern, komt er weer energie vrij in de vorm van een foton. De energie die bij de terugval vrijkomt is bij elke kleur anders: rood heeft relatief minder energie dan blauw licht omdat het een lange golflengte heeft. Als je het over witte verf en zwarte verf hebt: op witte verf wordt al het licht gereflecteerd dus zullen alle elektronen terugvallen. Zwarte verf absorbeert al het licht en dus zullen alle elektronen aangeslagen blijven. Het verschil zit dus al in het atoom, waar elke terugval een andere kleur betekend.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@Dionzand: Volgens mij doe je hier het principe uit de doeken van kunstmatig licht, opgewekt in gasontladingslampen.
De vraag gaat over reflectie, weerkaatsing dus van opvallend licht.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik ben het ook niet volledig eens met de uitleg waarin reflectie en andere zaken lijken dooreen te zijn gegooid. Zwart absorbeert wel al het licht maar geeft de energie ook af onder andere vormen... Warmte, straling, ....
erotisi
11 jaar geleden
Weet je ook waarom de ene aangeslagen elektron wel terugvalt en de andere niet?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Uiteindelijk willen ze allemaal naar de laagste energietoestand en zullen ze allemaal terug'vallen' (eigenlijk is teruggaan een beter woord). Alleen zal dat bij de ene wat langer duren dan bij de andere. Dat is afhankelijk van de elektronenconfiguratie en aanverwante zaken.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding