Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het, dat water soms tegen de zwaartekracht in stroomt?

Bijvoorbeeld, ik gooi een stuk toiletpapier in de toiletpot. Er steekt een gedeelte van het papier naar boven. Eerst wordt het gedeelte van in het water is gevallen nat. Het bovenste deel is dan nog droog. Daarna wordt ook dat deel vochtig.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Toiletpapier, net als keukenpapier en zakdoekjes, die zijn waterabsorberend. Die nemen van nature vocht op. Die kracht is groter dan de zwaartekracht.

Het is bijna hetzelfde effect als je door een rietje frisdrank drinkt. Dan kom ook de vloeistof omhoog.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dit komt door de capillaire werking.

In zeer smalle buisjes of andere ruimtes zal water opstijgen tot boven het normale vloeistofniveau. Dat komt door een combinatie van adhesie en de oppervlaktespanning van het water; en natuurlijk de cohesiekrachten van het water zelf.

WC-papier bestaat op microniveau uit een heleboel vezels die samen een boel kleine holtes vormen, die met elkaar in verbinding staan. De capillaire werking treedt op binnen dat netwerk van holtes.
 
Cryofiel
11 jaar geleden
Water stroomt nooit tegen de zwaartekracht in. Als je zoiets merkt, moet je je eigen registratie van het gebeuren in vraag stellen.

Eenvoudig gesteld kun je zeggen dat papier, zeker WC-papier van hout komt. Het valt in het water en weegt lichter dan hetzelfde volume als het uit water zou bestaan. Maar dan begint het water erin te sijpelen (ook de capillaire kracht gaat NIET tegen de zwaartekracht in, maar het is de luchtdruk die het water omhoog duwt door het ontbreken van grote stikstop en zuurstofmolecule boven het water in de piepkleine buisjes die het 'lijkt' omhoog te stuwen). Als het water erin gaat, gaan de luchtbelletjes eruit en wordt het WC-papier almaar kleiner. Met die druk gaat het dan weer naar beneden en als je alle natte papier eruit haalt zit het vol met water maar heb je niet veel 'luchtig' wc-papier meer en kun je het ook niet hergebruiken.

Tot slot, het WC-papier gaat snel op in het water waardoor de cyclus van hout via wc-papier naar oplossen ervan in water eigenlijk snel toont dat ook de koolstofcyclus wel degelijk een cyclus is die in een rondetje loopt en weer bij het begin aankomt.

Water stroomt dus niet tegen de zwaartekracht in, het kan hooguit opgestuwd worden in piepkleine ruimtes doordat de luchtdruk buiten die kleine buisjes harder duwt dan de lucht in de piepkleine kolom erboven.

Tot slot, zo werkt zelfs de kwikthermometer en dat is ook de reden waarom depressies en hoge luchtdrukgebieden worden uitgedrukt in 'luchtdruk' (bar, pascal, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtdruk en isobaren).

Om zoals steeds nog even uit de bocht te gaan: ook bij mensen ontstaan depressies dikwijls door de druk van de maatschappij op het moeten perfect zijn, terwijl we elk van ons hierdoor soms manisch, soms depressief kunnen zijn en dat binnen de perken ook normaal bij elkaar hoort. Ook mensen lijken daarom soms tegen de zwaartekracht in te gaan, maar in werkelijkheid is dat niet zo.

"Alles is relatief", zou Einstein concluderen, en hij zei dat ook tegen de kleine kindjes die hij simpele les inclusief rekenen basisonderwijs gaf de laatste jaren van zijn leven...

Toegevoegd na 20 uur:
Voegde uit Wiki kerntekening toe met + en - capillaire werking.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing