Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe is de zogenaamde ijstijd begonnen?

Niet dat ik er zelf in geloof maar ben benieuwd hoe men erbij komt, en hoe zo'n ijstijd dan is ontstaan en hoe lang duurde die en hoe is hij weer afgelopen? Zijn meer vragen geworden...

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Goed, uitleg over iets waar jij niet in gelooft:

IJstijden en warmere periodes wisselen elkaar af. We gaan ervan uit dat dat komt doordat de aarde om zijn as draait en tegelijk óók om de zon.
De draai die de aarde rond de zon maakt, en waar die een jaar over doet, noemen we de omwenteling van de aarde. Die baan van de aarde rond de zon wordt steeds langer of steeds korter, en dat wisselt ieder 100.000 jaar.
Als de baan om de aarde langer wordt, zitten we in een ijstijd. Want als de baan rond de zon langer wordt, staat de aarde verder van de zon en krijgt dus minder warmte.
De aarde draait ook rond zijn eigen as, en staat daarbij een beetje schuin. De hoek die de aardas maakt schommelt tussen 22 en 24 graden. En dat wisselt iedere 40.000 jaar.
Als de hoek van de aardas klein is, krijgen de hogere breedtegraden minder warmte van de zon en daalt daar de temperatuur.120.000 jaar geleden draaide de aarde in een lange baan rond de zon en maakte de aardas een kleine hoek. We zaten toen in een extreem koude ijstijd.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Met sneeuw en ijs en en min een paar cijfers bvb - 36
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Hoe bedoel je 'niet geloven in een ijstijd'? Het is gewoon een feit dat die er geweest is en dat kan wetenschappelijk bewezen worden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/IJstijd

Daar lees je wat je weten wil.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Iedere ijstijd duurde tussen één en tien miljoen jaar. Geologisch gezien zijn dit heel korte periodes. Maar de tijd die zit tussen de vorige ijstijd en de volgende is nog veel korter. De laatste grote bevriezing van de Aarde eindigde 20.000 jaar geleden. Wetenschappers voorspellen dat de volgende ijstijd over 23.000 jaar zal beginnen. Die voorspelling is erop gebaseerd dat de aarde om de 100.000 jaar voor langere tijd van de zon af komt te staan. In zo'n periode dalen de temperaturen sterk. Wij zitten nu in tussentijd, een periode waarin de aarde eigenlijk toch nog dicht bij de zon staat met zijn 149,6 miljoen kilometer.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Het gaat als volgt: Pak een tol en "zet" die, laat die draaien dus... En blijf kijken naar het gedrag van die tol... Dan draait die heel stabiel tot hij bij het verminderen van de rotatiesnelheid de tol een zwieper maakt en dan weer helemaal stabiel wordt... Daar heb ik het over, die zwieper dat is een aardse ijstijd... Wat bij een tol 2 seconden duurt, duurt bij de aarde 12000 jaar...

Hoe begint dat, net zoals bij die tol, het gebeurt gewoon... Het is wiskundig te bewijzen, maar is bijzonder lastig te begrijpen...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Laten we even uitgaan van een paar uitgangspunten.

Observatie 1: Een ijstijd wordt gedefiniëerd als een periode waarin er op aarde ijskappen zijn.
Observatie 2: Er zijn momenteel langdurige ijskappen op Antarctica en Groenland.

Conclusie 1: We bevinden ons momenteel in een ijstijd.

Aanname 1: God heeft de aarde geschapen, zo'n 6000 jaar geleden.
Aanname 2: De aarde is sindsdien niet onderhevig aan natuurlijke processen, anders dan opgelegd door god.

Conclusie 2: God heeft de ijstijd gemaakt. Hoe zullen we nooit weten, aangezien god's wegen ondoorgrondelijk zijn.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Zo’n 600.000 jaar geleden veranderde het klimaat op de aarde. De straling van de zon werd minder, de winter werd kouder en ook ’s zomers ging de temperatuur omlaag. De zomers werden ook korter. In de winter viel er veel sneeuw. In honderden jaren werd Noord-Europa en de Alpentoppen bedekt met sneeuw.
Omdat de zomers te kort en te koud waren dooide de sneeuw nooit helemaal, alleen de bovenste laag smolt. Als het dan weer kouder werd veranderde de gesmolten sneeuw in ijskorreltjes en de noemden we firn.

De overgang van sneeuw naar firn duurde maar een paar dagen. Het gebeurde vooral op beschutte plaatsen, zoals in bergdalen. Op deze firn viel weer nieuwe sneeuw, zodat er een steeds zwaardere firn-laag ontstond. De lucht tussen de ijskorrels werd weggeperst. Zo ontstond er een ijsmassa die we een gletsjer noemen.

Het kon wel honderden jaren duren voor dat sneeuw en firn een gletsjer waren.

Wanneer de ijsmassa een bepaalde dikte had, begon hij te schuiven, dan zeggen we dat de gletsjer stroomt.


Lage zeespiegel


Door de kou kwam de sneeuw steeds verder naar het zuiden. De gletsjers rukten op tot in het laagland.Waar eerst altijd regen viel viel nu sneeuw.

Het verschil is dat regen terugstroomt naar zee, en sneeuw en ijs niet. Dus bleef er veel meer water op het land liggen. De zeespiegel lag daardoor 90 meter lager!!

De kustgebieden vielen droog, de eilanden werden met het vasteland verbonden.,

Bijvoorbeeld de Britse eilanden en Noord-Frankrijk waren een geheel.

Veel later, toen het klimaat verbeterde smolt de sneeuw weer.

In de ijstijd was eenvierde deel van de aarde bedekt met een dikke ijslaag. Behalve Groenland, Spitsbergen en het Zuidpoolgebied lagen ook grote gebieden in Amerika, Argentinië onder het ijs.

Ook de Britse eilanden lagen onder een dik ijspak. In de Vogezen waren grote gletsjers.


Vier ijstijden


De ijstijd duurde van 600.000 tot 10.000 jaar voor Christus. Tijdens die 6000 eeuwen was het niet altijd even koud. Soms waren er ook warmere tijden. Eigenlijk was het dus niet een grote ijstijd.

Er waren vier ijstijden met daartussen drie warmere perioden:

q 1ste ijstijd: 600.000 – 540.000 jaar geleden.

q 2de ijstijd: 480.000 – 430.000 jaar geleden.

q 3de ijstijd: 300.000 – 180.000 jaar geleden.

q 4de ijstijd: 120.000 - 10.000 jaar geleden.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing