Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom brandt een gloeilamp in de magnetron?

Hey mensen!
Ik moet voor scheikunde een proef/experiment gaan uitvoeren op school. Daarbij koos ik dus de experiment: ''Gloeilamp in de Magnetron''. Nou komt het dus erop aan dat ik geen bal snap van wat er op die site staat.

Kan iemand het mij in het kort uitleggen? Want ik moet het namelijk voordragen aan kinderen uit de basisschool. Op een opendag ofzo. Maar zou iemand in het geheel een korte uitleg geven waarom die dus brandt?

Met vriendelijke groet,
Chaima

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Om van buiten zicht te hebben wat en hoe er met de inhoud van de magnetron gebeurt zodat je desgewenst kunt ingrijpen.
Bijvoorbeeld als het overkookt.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als je een gloeilamp in de magnetron legt, kan deze gaan branden.
De dubbel gespiraliseerde gloeidraad wordt door de lange golven van de magnetron gezien als enige windingen , de windingen IN de windingen zijn te klein voor de magnetrongolven.
De grote windingen gaan door de snelle wisselstroom en capaciteit gloeien.
Op soortgelijke wijze liet Nikola Tesla gloeilampen branden zonder draadverbindingen.

Toegevoegd na 1 uur:
Ik heb hier de nodige ervaring mee, weest voorzichtig met gloeilampen in magnetrons en sluit de gloeilamp KORT, zodat de enorm hoge spanning die de spoel, gevormd door de gloeidraad vormt (!) zijn duizenden volts niet een overslag geven tussen de E27 fitting en de onderste aansluiting in het midden.
Deze kan een vlamboog ontwikkelen waar je van schrikt die al snel 10KV kan geven.
Neem voor proeven een oude maar goede magnetron, niet elke magnetron -buis is gecharmeerd van deze vreemde belasting.

Ook flitsbuizen en HID buizen van 1200W en hoger gaan in de magnetron branden en dit met een aanzienlijke lichtopbrengst.
Omdat deze GEEN gloeidraad als spoel hebben , wekken deze geen zeer hoge spanningen op , het gas ioniseert onder de invloed van de ruim 2 GHz 1000Watt.
Zelf leg ik ter demo wel eens 5000 Watt HID lampen in de magnetron en verbijster de mensen met de hoeveelheid licht die dan van de plaats komt waar normaal gesproken de kip ligt te garen.....

Met nadruk wijs ik er op dat magnetrons die niet gesloten zijn maar wel werken uitermate gevaarlijk zijn, in enige seconden zijn je oogbollen niet meer transparant (als je in de vuurlinie zit en ziet je nooit meer wat scherp.

Sowieso is een ontmantelde magnetron extreem gevaarlijk, de 2.5KV/1/2 A en de condensator van 1 uF 2500VAC kunnen stroomstoten uitdelen die instantaan dodelijk kunnen zijn.

Een magnetron is veilig bij een intacte behuizing met correct werkende interlocks en in vrijwel alle andere gevallen wanneer er stroom op wordt gezet, levens gevaarlijk.
Weest dus erg voorzichtig met wat je in een magnetron doet.!

Mits juist toegepast kun je er een geweldig interessante spreekbeurt over houden met spectaculaire proeven!!

(ik heb er al eens een 10 mee gescoord)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing