Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe groot moet de energie zijn van een foton om quarks in een proton te kunnen zien?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

In het originele experiment van Breidenbach c.s. werden electronen met een energie van 7 - 17 GeV gebruikt. Zou je dezelfde energie met fotonen willen bereiken dan heb je extreem harde gammastraling (>10^24 Hz) nodig.
WimNobel
12 jaar geleden
In de wiki staat >>> Quarks zijn nooit individueel waargenomen, maar alleen in samengestelde deeltjes. Experimenten in deeltjesversnellers geven wel aanwijzingen voor het bestaan van quarks. <<<

Je kunt quarks daarom nooit "zien". Je ziet alleen de aanwijzingen voor het bestaan van quarks. De reden daarvoor wordt verderop in de wiki gegeven >>> Hoe verder weg twee quarks uit elkaar gaan, hoe meer energie in dit krachtveld gaat zitten. Hierdoor komt een quark nooit alleen voor, want als je bijvoorbeeld de twee quarks van een meson uit elkaar trekt, dan gaat daar zoveel energie inzitten dat deze energie in massa wordt omgezet en weer twee quarks vormt.<<<

Toegevoegd na 1 dag:
Verder nadenkendover je vraag kwam ik nog op het volgende.

Als je zien bedoelt in de zin van "zien als met een microscoop" dan is dat niet mogelijk. Los van het eerste deel van het antwoord wat aangeeft dat quarks niet zelfstandig bestaan kun je dingen alleen via een microscoop zien als de golflengte die je gebruikt kleiner is als het voorwerp. Dat betekent dat de golflengte van de gebruikte fotonen kleiner moet zijn dan de groote van de quarks (die worden geschat op 10^-20 meter). Dat betekent dat je in het elektromagnetisch spectrum nog ver voorbij de gammastraling moet gaan. Fotonen in dat gebied (als ze al bestaan) zijn onhandelbaar.

Mijn conclusie is dat het antwoord op je vraag is dat ongeachte de energie van een foton het niet mogelijk is een quark (direct) waar te nemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing