Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het mogelijk een slinger te maken die blijft bewegen?

Zo ja, hoe? Zo nee, waardoor kan dat niet?
Ik denk daarbij aan de slinger van Foucault. Ik dacht dat deze (door de luchtwrijving?) uiteindelijk toch tot stilstand komt omdat de omwentelingskracht niet groot genoeg is (?). Maar kun je die ook vergroten door bijvoorbeeld het touw nog langer te maken, zodat er altijd een minimum kracht overblijft.

Toegevoegd na 18 minuten:
Maar als het zo is dat alles zonder extra energie stil komt te vallen is dan de conclusie gerechtvaardigd dat het universum zowiezo stilvalt en ineenstort? Dus in ieder geval geen oneindige uitdijing van het heelal?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Nee, er bestaat geen slinger die blijft bewegen. Je zal altijd te maken hebben met wrijving. Zelfs al steek je 'm in een luchtledig stolpje heb je steeds wrijving aan het bevestigingspunt.

Wat betreft de oneindige uitdijing van het heelal: ja inderdaad, de kans is klein dat het heelal nog terug ineenstort.

Momenteel spreekt men van donkere energie die het heelal versnelt zou doen uitdijen. Omdat men echter nog steeds niet weet wat donkere energie juist is en hoe het werkt hou ik het liever op een 'zekerder alternatief': de entropie. Deze zal bij een groot heelal groter zijn en bij een klein heelal kleiner. De tweede hoofdwet van de thermodynamica stelt echter dat de totale entropie altijd toeneemt.

Je kan op een bepaalde 'plek' de entropie wel doen afnemen, maar dat zal altijd gepaard gaan met het verhogen van de entropie ergens anders. Zo ook met de slinger: als deze vertraagd neemt zijn entropie af. Maar de entropie neemt des te meer toe daar waar de wrijving ontstaat.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Nee, dat kan niet. Wrijving met lucht, een eventueel scharnier en inwendige wrijving zorgen er onherroepelijk voor dat bewegingsenergie langzaam wordt omgezet in warmt en zo zal de slinger tot stilstand komen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Jij bent de zoveelste in de geschiedenis die droomt van een perpetuum mobile. Vergeet het maar; het is onmogelijk.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Met betrekking tot de laatste toevoeging die je maakte:

Het universum zal hoogstwaarschijnlijk wel voor eeuwig blijven uitdijen. Dat komt doordat het universum in zijn geheel niet voldoet aan klassieke newtoniaanse mechanica. Kwantummechanica en algemene relativiteit zetten de regels van klassieke mechanica feitelijk aan de kant, en daardoor verandert het speelvlak.

De ruimte dijt uit doordat er een bepaalde energie uit het niets ontstaat en die laat de ruimtetijd uitdijen. Deze energie (meestal dark energy genoemd) heeft men nog niet weten te karakteriseren. Natuurkundigen zijn er echter bijna universeel van overtuigd dat deze energie moet bestaan.

Of alle materie in de ruimtetijd voor eeuwig bij elkaar zal blijven valt te bezien. Op dat niveau zijn er wel mogelijk klassieke spelregels die dingen tot stilstand kan brengen zoals sterren, planeten, manen en gassen. Waar men echter meestal van uitgaat bij een oneindig universum, is een heelal waar geen enkele ster meer schijnt en alles uiteindelijk in de donkere leegte blijft bestaan of in zwarte gaten terecht komt. Die gaten op hun beurt zullen ook weer verdwijnen. Uiteindelijk blijf je met een universum zitten dat koud, stil en donker is, waar niet bijster veel meer gebeurt.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing