Kunnen we op deze manier de snelheid van het licht benaderen?
Dit is een hypothetisch verhaal, negeer even de praktische bezwaren:
Stel, er rijdt een grote trein rondom de aarde. De trein is zo lang dat de voorste en achterste wagon met elkaar in verbinding staan. Er is dus een lang , afgesloten, gangpad door die hele trein. Als de trein rijdt en een continue snelheid heeft voel je geen luchtweerstand in de coupe.
Door dat gangpad (ja, het is een groot gangpad) laten we een andere trein rijden. Deze trein heeft dezelfde eigenschappen en rijdt dus door het gangpad van de grote trein.
Als je nu in de kleinere trein zit, en beide treinen rijden bv 300 km/u, verplaats je je met 600 km/u ten opzichte van de aarde. Klopt he?
Als de buitenste trein maar groot genoeg is, kun je de snelheid weer verhogen met 300 km/u door in de 2e trein een 3e trein te laten rijden.
Stel dat je dit, het blijft theoretisch, meerdere keren herhaalt; kun je dan de snelheid van het licht behalen?
Zo ja, wat zie je dan als je naar buiten kijkt?
Zo nee, wat houdt je dan tegen?
Omdat elke trein pas gaat rijden als zijn 'moeder' trein een vaste snelheid heeft, is de moeite die een trein moet doen om op snelheid te komen voor elke trein weer gelijk toch?
Welk fenomeen maakt dit nu onmogelijk (nogmaals, los van de praktische bezwaren). Welke natuurkundige principes liggen hier nou aan ten grondslag?
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.