Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Evolutie leert ons dat organisme zich kunnen aanpassen aan omstandigheden. Als we de zwaartekracht nu zouden schalen op 1 en deze zou afnemen met een x aantal punten per x miljoen jaar dan zullen een aantal van de nu bestaande organisme zich aanpassen om dit te kunnen overleven. Zou de zwaartekracht morgen halveren dan zouden we uitgerekt worden tot een fataal punt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hoezo zouden we uitgerekt worden? Andre Kuipers wordt toch ook geen spaghettisliert in de ruimte? We zouden in de komende generaties waarschijnlijk wel allerlei gedonder krijgen met zwangerschappen e.d., maar dat uitrekken is onzin. Als je nu b.v. naar Mars zou verhuizen (zwaartekracht ongeveer 2/3 van de aarde) zou je over een paar generaties langere mensen hebben. Lees Kim Stanley Robinson's zeer lezenswaardige serie Marsboeken (Red, Green en Blue Mars) er maar eens op na.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je hebt inderdaad gelijk. In het ruimtestation vliegen/zweven ze natuurlijk ook zonder dood te gaan, vrij van zwaartekracht.

Andere antwoorden (3)

Deze vraag is nogal hypothetisch, maar ik denk dat het antwoord redelijk ondubbelzinnig 'ja' kan zijn. In zee is ook leven mogelijk, en daar is de invloed van de zwaartekracht veel minder merkbaar dan op land. Het leven zou er wel anders uitzien, een stevige botstructuur zou minder belangrijk zijn en misschien zouden we wel kunnen vliegen...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De zwaartekracht onderwater is hetzelfde als erboven. Als iets geheel of gedeeltelijk onder water ligt ondervind dat een een opwaartse kracht (dus in principe minder woog) die gelijk was aan de totale hoeveelheid verplaatste water. - Archimedes van Syracuse
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Stippel zegt ook niet dat de zwaartekracht onderwater anders is. Alleen dat de invloed daarvan minder merkbaar is. En dat klopt, want die wordt gecompenseerd door een opwaartse kracht.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Let me teach you, my young padawan!
Bij onze huidige zwaartekracht van 9,81 ms^2 is de luchtdruk op zeeniveau gemiddeld 1013 hPa.
Bij halvering van de zwaartekracht zal de luchtdruk veel kleiner worden omdat de aarde er minder aan 'trekt'. Misschien zijn er lezers van deze site die de luchtdruk bij halve zwaartekracht kunnen narekenen. Bij die luchtdruk hoort een hoogte waarbij die druk op onze aarde nu heerst. En al dat bijvoorbeeld 5 kilometer hoog is, is leven zeker mogelijk, denk aan bewoners van bijvoorbeeld de hoogvlakte van Tibet.
Een dunnere atmosfeer betekent grotere verschillen in temperatuur tussen dag en nacht, en uiteraard de seizoenen. En heel lage en vooral heel hoge temperaturen zijn niet bevorderlijk voor het ontstaan van leven zoals wij dat kennen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Leven kan zich in heel veel omstandigheden ontwikkelen, door de evolutie zal het zich binnen de kortste keren hebben ontwikkeld tot iets dat prima kan overleven. Veel mensen zeggen dan ook dat leven alleen zou kunnen ontstaan als er zuurstof of water is. Ook deze stoffen zijn niet noodzakelijk voor leven sterker noch, een paar miljard jaar geleden was er noch geen zuurstof op aarde. Dat werd later geproduceerd door fotosynthese, doordat er een atmosfeer ontstond kon die zuurstof niet meer zo makkelijk weg. het zuurstofgehalte concentreerde zich en heel veel levensvormen stierven uit. Dat kwam om dat zuurstof puur vergif voor hen was.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding