Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is de dampdruk van zoet water groter dan de dampdruk van zout water?

Als je zoet water verdampt ontstaat er een grotere dampdruk dan bij zout water.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

In zout water nestelen de polaire watermoleculen zich graag tegen de geladen deeltjes aan. Daardoor zijn er aan het oppervlak minder moleculen vrij om te verdampen.

Opgeloste stoffen hebben effect op best wel wat eigenschappen. De dampspanning heb je al genoemd, maar ook de osmotische druk, het kookpunt en het vriespunt veranderen allemaal door stoffen in het water op te lossen. Zout heeft daarbij een vrij groot effect omdat het in opgeloste toestand steeds twee ionen maakt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image