Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn er naast lichtjaar, meters en voet nog andere standaard (SI) maten voor een afstand/lengte?

Deze maten hebben een westerse achtergrond en de halve wereld is door europa (engeland) gekoloniseerd (geweest). Dit heeft natuurlijk invloed gehad, maar is er niet ergens een landje wat lekker eigenwijs is en een eigen maat voor lengte gebruikt?

En geldt ditzelfde voor vele andere SI-eenheden?

Toegevoegd na 13 minuten:
Voet/inch/yard zijn geen SI eenheden, maar wel 'standaard' eenheden (zie je helaas nog overal opduiken).

Ik vraag me meer af of er ergens ook (met name) natuurkunde wordt uitgevoerd met totaal andere maten, zoals bijv. de zeemijl. Meestal hoor je bijv. afstanden tot de maan in (kilo)meters/mijlen of misschien lichtjaar uitgedrukt worden, maar zijn er ook heel onbekende maten die toch ergens hiervoor worden gebruikt?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er zijn veel meer lengtes, maar die worden wel internationaal gebruikt, zoals de parsec (afstand die je de ruimte in moet gaan om de zon en aarde onder een hoek van 1/3600 graad te zien) en astronomische eenheid (afstand aarde-zon).
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dit zijn meer waardes die ik wil horen. Plaats antwoord met meer maten aub. Ben geïnteresseerd!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Furlong (http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Furlong)
astronomische eenheid (http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Astronomische_eenheid)
Rod (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Rod_(length) )
Chain (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Chain_(unit) )
Fathom ( http://en.m.wikipedia.org/wiki/Fathom )
Angstrom ( http://en.m.wikipedia.org/wiki/Angstrom )
Parsec (http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Parsec)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

mijlen, zeemijlen
(Lees meer...)
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Faal voor het noemen van mijlen, dat is dezelfde maat als voet. Zeemijlen had ik echter niet aan gedacht.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De zeemijl heet ook wel nautische mijl, en is gekoppeld aan de grootte van de Aarde, in combinatie met de verschillen in de plaatselijke tijd. Daardoor wordt hij gezien als een 'vriendelijke' maat. Maar in deze tijd is hij niet meer nodig, omdat de schepen niet meer op de zon navigeren, maar met gps. De mijl heeft een rijke geschiedenis, en in 1820 was de Nederlandse mijl gelijk aan 1 kilometer. Dat was de truc van de wetgever om het gebruik van deze verouderde en onhandige eenheid te ontmoedigen.
Het landje wat lekker eigenwijs loopt te doen is Amerika, deze gebruikt voet/inch/yard welke geen SI maten zijn. Als Amerika nou eens om zou gaan zou dat een hoop ellende schelen. In principe is dit geen antwoord op je vraag maar dat is vooral omdat je uitgaat van een verkeerde stelling.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik weet dat Amerika eigenwijs doet. Maar zoiets is er haast niet meer uit te krijgen. Echter ga ik niet uit van een verkeerde stelling. Er staat niet voor niets (SI). Voet/inch/yard zijn ook standaard maten die ook buiten Amerika worden gebruikt. Echter heb ik nog nooit gehoord van: Deze auto loopt 0,5 liter / zeemijl.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Mile per gallon is wel vrij bekend...
Naast de al genoemde heb je ook nog de Ångström voor hele kleine afmetingen.
Volgens het SI is er maar één lengtemaat: de meter.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er zijn nog wel meer lengte-eenheden:
Chain (http://nl.wikipedia.org/wiki/Chain_(lengtemaat))
Furlong (http://nl.wikipedia.org/wiki/Furlong)
Perche/roede (http://nl.wikipedia.org/wiki/Roede_(lengtemaat))
Vadem (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vadem)

Toegevoegd na 1 minuut:
Hieronder nog even de wel werkende links.
(Lees meer...)
bamibal
13 jaar geleden
Hallo, ik heb mij enkele jaren geleden heel goed in deze materie verdiept.

Voor een grootheid is maar één eenheid nodig. Door dit inzicht ontstond het Metrieke stelsel en later het SI.

De meter is de internationale eenheid voor lengte, en is in elk land erkend. Misschien dat op bepaalde eilandstaatjes er niet zo'n wet is, maar dat zij dat zelf geen probleem vinden.

Dus óók in de VS van Amerika is de meter erkend als eenheid van lengte, alsook alle SI-voorvoegsels. Die erkenning is in 1870 in de VS wettelijk vastgelegd.
Er waren (ik spreek over 2006) maar twee staten van de VS (Texas en nog een), waar een wettelijke verplichting bestond/bestaat, om op een etiket naast de SI-eenheden óók Imperiale maten te vermelden. Dit is dus eigenlijk, feitelijk en economisch gezien, een miniem probleem.

Dit alles betekent vooral, dat wij Europeanen een vertekend beeld hebben over welke maten in de VS worden gebruikt. Dat verschijnsel heet: simplificatie.
Dit verschijnsel wordt ingegeven door ons verkeerde beeld van Amerika, alsof zij groot en sterk zijn. Dit misverstand heeft dus een sociaal-culturele achtergrond.
In feite blazen wij dit probleem op: er is geen enkele zinnige reden om eenheden als foot of yard of inch te gebruiken.

Het gaat dus om ons gevoel van zwakte. Ik kan het niet anders zeggen. En Ikea bijvoorbeeld, vermeldt op alle verpakkingen beide soorten eenheden. Dat kost extra geld, maar zo hebben ze geen last van plotselinge locale wetgeving zoals in Texas.

De meeste Amerikanen zijn zich ervan bewust dat hun eenhedenstelsel niet handig is. Ook is het zo, dat de Imperiale eenheden per staat in grootte verschillen. Geen enkele Europese politicus schijnt dat te beseffen.
Amerikanen hebben dus zelf last van dit oer-conservatieve gedrag.
Daarnaast zijn er bedrijven, die puur uit eigenbelang niet willen overgaan op het SI-stelsel. Dat het effect van dit gedrag is, dat de totaalkosten voor de hele staat omhoog gaan, is typisch narcistisch gedrag.
En daar komen we bij een ander kernprobleem: macht en het grote geld.

De geschiedenis van meeteenheden is heel interessant. Zo konden de Piramiden van Egypte alleen maar gebruikt worden dankzij hun meeteenheid de kubit. En vooral door het strakke protocol van kalibratie: elke dag moesten de werkers hun maatstaf ijken, op straffe van de dood. Juist daardoor kon deze nauwkeurigheid worden bereikt.

Vroeger (zo tot een jaar of twintig geleden, en vanaf 1820, was de duim of de inch bij het ... zie vervolg
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
grote publiek totaal onbekend. De inch is dus eigenlijk een verouderde maat, en bijna in onbruik geraakt. Hij maakt een revival door, doordat in 1961 de wetgeving in Angelsaksische landen werd aangepast. Tot dan toe waren er talloze verschillende inches in gebruik, waardoor chips verkeerd gemaakt werden, en niet werkten. De grote behoefte aan nauwkeurigheid werd gevonden in..... het koppelen van de inch aan de meter.
De meter is wel van de allerhoogste nauwkeurigheid, en nadat de definitie van de meter aan nieuwe eisen werd aangepast, liftte de inch 'gratis' mee. Van de zeemijl kan ik zeggen, dat hij aan de Aarde is gekoppeld, dus geen Imperiale maat is. Maar hij is wel toevallig ongeveer 2000 yard, of 6000 feet.
Ik zie het als misbruik, dat de mariene navigatie niet de echte zeemijl gebuikt, maar de Angelsaksische benadering daarvan in Imperiale eenheden.
In totaal zijn er 4 verschillende mijlen. De landmijl is heel van lengte anders dan de zeemijl, die in 3 licht verschillende varianten voorkomt. De SI-eenheden zijn zeker niet 'Europees'. Ook dat is een vergissing. Bedenk, dat de 'opdracht' voor een universeel stelsel is gegeven, vóórdat de Engelsen massaal naar Amerika gaan.
En bedenk ook, dat Amerikanen veelal een hekel hebben aan Fransen, en aan buitenlanders in het algemeen. Zo zullen zij het Frans op hun 'eigen' manier uitspreken, en de officiële uitspraak van het Frans op school negeren. Ook hoor je in ziekenhuizen heel overdreven 'santimetre' zeggen, alsof het typisch on-Amerikaans is. Het gaat hier dus over sentimenten. Net zoals Nederlanders minachtend over knoflook praten.
Het is dus wel zo, dat de bakermat in Europa lag, maar op dat moment was alle wetenschap Europees.
Wat jij zegt, is dus een vorm van geschiedvervalsing. Ik bedoel, dat je dit gelooft bij wijze van vereenvoudiging. En verder kun je van alles als lengte-eenheid nemen; dat voegt niets toe aan het simpele feit, dat lengte een grootheid is, en dat dus één meeteenheid volstaat.
astronomische eenheid AE http://nl.wikipedia.org/wiki/Astronomische_eenheid, ook een niet-SI eenheid trouwens.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De Parsec kom je ook nog wel eens tegen als maat voor astronomische afstanden. Ook niet SI.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image