Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (6)

Ja, het is mogelijk, het duurt alleen veel langer. Het water kookt dan wel, maar het heeft niet de benodigde 100 graden Celsius om de aardappel op de normale tijd gaar te laten worden en het zal dus heel veel langer duren. Uiteindelijk wordt de aardappel wel gaar.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik denk dat het ongeveer twee keer zo lang duurt. Mocht je het willen proberen, een aardappel is in ieder geval sneller gaar als je 'm in kleine stukje snijdt :)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja en het gaat net zo snel als hier bij 100gr.C..

Het gaar worden van een product is niets anders dan het veranderen van de celwanden door het celvocht bij een bepaalde temperatuur.

Als bij een bepaalde druk water bij 50gr.C. kookt heeft het hetzelfde effect op celvocht als bij 100gr.C.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je wilt als het ware het omgekeerde van wat in een hogedrukpan gebeurt. Dus als de druk lager is zal het langer duren. Hoe lang heb ik niet kunnen vinden.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
nee dat is niet mogelijk.
De temperatuur is nodig voor het afbreken van de celwand waardoor de aardappel gaar word. tijdens het koken is de buitenkant eerder gaar dan de kern waar de warmte nog niet voldoende is doorgedrongen.
Bergbeklimmer op de mount everest kunnen ook geen eitje koken omdat de benodigde temperatuur van 68 graden nauwelijks gehaald word.
een gerecht dat op een lagere temperatuur bereid word ondergaat een totaal ander proces dan bij een hoge temperatuur. Denk aan aardappels bakken 140 graden en koken 100 graden.
het gaat dus om de temperatuur om de bereiding te krijgen en niet het begrip koken
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het probleem is dat je de verkeerde kant uit redeneert. De aardappel wordt niet gaar omdat het water kookt, de aardappel wordt gaar omdat de omgeving 100 graden is; het kokende water is een bijkomstigheid. De aardappel koken bij verlaagde druk en 50 graden zal even lang duren als een aardappel koken bij 50 graden onder normale omstandigheden.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing