Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat voor invloed heeft warmte (straling) op een getroffen gebied van een atoom/nucleaire bom?

Is dit alleen de explosie en de warmte die hier vanaf komt of is het ook nog merkbaar (lang) na de ontploffing van de bom net zo als de rest en ioniserende straling.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
1.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De warmtestraling op zich die een thermonucleaire bom veroorzaakt, zorgt voor de enorme luchtverplaatsing en verbranding kort na de ontsteking.
Dus de warmte zorgt voor de paddenstoelwolk.
Toch zorgt de feitelijke hitte zelf ook voor een enorme hoeveelheid Rontgenstralen.
Dat komt omdat de temperatuur tijdens de explosie tot miljoenen graden (C of K) oploopt, bij deze temperatuur vormen zich fotonen met Rontgen en Gamma, naast zeer veel licht en warmte.
De straling die nadien gevonden word komt voornamelijk van resten radioactieve stoffen van de bom zelf.
De waterstofbom op zich produceert geen radioactief afval (deze ontstaat uit de kleine atoombom die de waterstofbom ontsteekt) maar de enorme hitte die uit het fusieproces voortkomt doet de temperatuur oplopen tot wel 100 miljoen graden Celsius of Kelvin (die 273 graden verschil tussen die twee doet er dan niet toe) en bij zeer hoge temperaturen ontstaan alleen al puur door de hitte dus Rontgen en Gammastralen.
Dit gebeurt echter alleen als deze enorme temperaturen ontstaan en als de paddenstoelwolk klimt, koelt hij vrij snel af en is dan niet heet genoeg meer om Rontgen en Gamma af te geven maar wel voldoende hitte om van alles wat wil branden, aan te steken.
De blijvende effecten van de hitte zijn dus de schade door de drukgolf, de (kortstondige) bestraling en de veroorzaakte verbranding.
De vervuiling met radioactief materiaal nadien (fall out) is derhalve relatief klein bij grote waterstofbommen ten opzichte van atoombommen.
Je moet je realiseren dat een grote waterstofbom ongeveer 1000X zoveel energie afgeeft als atoombommen zoals die op Japan gegooid zijn.
Als je echter beseft dat als dit soort atoombommen -als voorbeeld
- in de nacht op Engeland gegooid zouden zijn, het in Nederland zo helder als dag is, kun je vermoeden hoe krankzinnig veel energie een atoombom al afgeeft.

Toegevoegd na 11 minuten:
Afhankelijk tot de afstand van de explosie ontstaat dus verdamping, verglazing, verkoling, versmelting en verschoeiing.
Deze zones worden echter kort na de feitelijke explosie door de drukgolf meestal weggeblazen, ook deze zeer krachtige wind is buitengewoon heet en keert terug als de opstijgende paddenstoel alle lucht weer terugzuigt om deel uit te gaan maken van de opstijgende lucht die de steel van de paddenstoel vormt.
Dit is dus nog steeds het effect van de enorme hitte van de nucleaire bom.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Het is nog lang daarna merkbaar in Japan zijn er 2 gegooid en daar zijn nu pas de eerste groene dingen en je hebt bij blootstelling aan straling een grote kans op kanker
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding