Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Er zijn mensen met de (in mijn ogen) rare opvatting dat zwart en wit geen kleuren mogen heten maar 'tinten'.

Als je bedenkt wat het woord 'kleur' eigenlijk betekend dan is dat de naam die we geven aan licht dat onze lichtgevoelige cellen in een bepaalde mate prikkelt. Er zijn drie types van deze 'kegeltjes' die allen bij een verschillende golflengte van het binnenvallende licht worden geactiveerd.
Worden bv alle drie de soorten cellen geprikkelt dan noemen we dat wit, worden de 'groene' en 'rode' kegeltjes geprikkelt dan noemen we dat geel.
De kleur die we zien is afhankelijk van de kleuren die het materiaal weerkaatst èn van de kleur van het opvallende licht. Zonlicht is bv niet echt wit maar een beetje gelig maar daar compenseren onze hersenen dan weer ongemerkt voor (automatische witbalans).
De kleur is dus de mate van prikkeling van de kegeltjes en daar horen wit en zwart ook bij.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Wit is een mengsel van alle kleuren uit het zichtbare gedeelte van het spectrum.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
je bent me telkens voor.
plus dan maar,
alhoewel je het antwoord op de vraag niet echt gegeven hebt. ;)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
haha, toch bedankt!
Wist je dat wit de optelsom is van alle kleuren samen? Wanneer licht op een voorwerp valt en dit licht wordt volledig teruggekaatst, dan zien wij dit voorwerp wit. Bij zwart is het net omgekeerd. Wanneer er licht valt op een voorwerp en dit voorwerp kaatst geen licht terug, dan zien wij het voorwerp zwart. Puur zwart is dus in feite onzichtbaar. Wit is de tegenpool van zwart.

Wit neemt geen warmte op en straalt geen warmte uit. Mensen uit noordelijke streken hebben een wittere huid, omdat iemand met een blanke huid de lichaamswarmte beter vasthoudt. Zwart neemt snel warmte op en geeft ze even snel weer af. Mensen uit de tropen hebben een donkere huid, de zon verhit weliswaar hun lichaam, maar de overtollige warmte gaat door de donkere huid zo weer naar buiten.

Wit staat voor alles wat clean en smetteloos is. Daarom is de beroepskleding van laboranten, doktoren, verpleegsters en koks wit. Zwart betekent nacht, duisternis en levenloosheid, het wordt daarom in de meeste landen als rouwkleding gedragen.

Mensen met een voorkeur voor wit zouden perfectionistisch, koel, zakelijk, doelbewust, onverstoorbaar, betrouwbaar en oprecht zijn. Van mensen die van zwart houden, wordt wel eens gezegd dat ze geen kleur willen bekennen en dat ze aan het gewone maatschappelijke leven niet deelnemen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja,wit is een kleur.
Omdat je het kan zien.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Natuurlijk is wit een kleur. Net als rood/groen/blauw/paars, noem het op. Daarover twijfel ik absoluut niet. Wat ik me afvraag is hoe deze kleur is ontstaan. Er zijn immers maar 3 primaire (niet mengbare, onafhankelijke) kleuren: rood,blauw,geel. Je kan je toch niet voorstellen dat uit deze drie kleren de kleur wit is ontstaan?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Wit is natuurlijk een kleur. Wit is echter geen pure kleur, maar een mengkleur (zoals de meeste kleuren). Idealiter zou een wit oppervlak niets mogen adsorberen, maar zou het alle invallende kleuren in alle willekeurige richtingen moeten terugkaatsen.

In textiel en wasmiddelen wordt ook wel optisch wit gebruikt, dit houdt in dat ook UV licht wordt geabsorbeerd en als zichtbaar licht weer wordt uitgezonden. Dat is dan witter dan wit.

Wat wit is wordt wel in sterke mate bepaald door ons oog (onze hersenen en ogen), eenzelfde witte muur vinden we wit bij zonlicht en ook bij het licht van een gloeilamp, terwijl de kleurenspectrum dan objectief gezien heel anders is. Hiermee moet je rekening houden met de witbalans in een camera.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ligt eraan in welke branche/situatie/routine je zit.
In principe praat je over monochrome (zwartwit) als je praat over zwart en wit.

Echter, het spectrum aan kleur bevat ook zwart (donker) en wit (licht).

Ga maar na: wanneer je een willekeurige kleur neem (bijvoorbeeld blauw) en je maakt hem lichter en lichter, wordt het uiteindelijk wit.

Nu is het zo dat in LICHT zo is dat with de som van kleuren is. Bij verf wordt dat weer zwart.

Dus gooi je alle kleuren bij elkaar dan ga je niet ineens spreken dat het de kleur verliest.

Wanneer je oude zwartwit foto's ziet dan zijn ze zelfs sephia (bruinig).
Ook dan spreek men van "geen kleur".
Het maakt eigelijk niet uit; het kan beide!
(Lees meer...)
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding