Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

Van het zonLICHT wordt door de atmosfeer bijna alles weggefilterd, behalve het zichtbare licht, een tikje infrarood licht, en een deel van het ultraviolette licht. De rest wordt geabsorbeerd door de diverse moleculen van de atmosfeer; daar wordt de energie van het licht, soms via wat tussenstappen, omgezet in warmte.

Van de overige zonnestraling wordt alles door onze atmosfeer weggefilterd. De zon blaast protonen, elektronen, en nog wat andere deeltjes alle kanten op. De geladen deeltjes (protonen, elektronen) botsen met de moleculen van de atmosfeer. Gedeeltelijk slaan ze die moleculen kapot, of brengen ze die moleculen naar een hogere energietoestand. Als zulke moleculen dan terugvallen naar de gewone energietoestand, stralen ze licht uit. Dat zien wij als noorderlicht of zuiderlicht. De deeltjes zelf worden door al die botsingen afgeremd. Uiteindelijk worden ze opgenomen door de moleculen van de atmosfeer.

Toegevoegd na 5 minuten:
De zon kan ook, via grote wolken geladen deeltjes, magnetische effecten op aarde teweegbrengen. Meestal vallen daardoor alleen satellieten tijdelijk uit. Soms worden ook storingen veroorzaakt in de elektriciteitsvoorziening.

Zo'n 150 jaar geleden, toen elektriciteit nog nauwelijks werd gebruikt, veroorzaakte een bijzonder heftige zonnestorm grote elektrische effecten op aarde. Als zo'n storm nu weer op zou treden, zou de elektriciteitsvoorziening in de ontwikkelde wereld een paar jaar lang plat liggen.

Bron: NatuurWetenschap & Techniek, 6-2009, pagina 24.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
het kan toch niet zo zijn dat die moleculen uit de atmosfeer al dat gefilterde, opgenomen spul al miljoenen jaren lang vasthoudt ? Dus de vraag is dus ook eigenlijk: "waar laten die moleculen v de atmosfeer die opgevangen deeltjes weer los, en waar blijven die deeltjes dan vervolgens ?"
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Die deeltjes zijn voornamelijk protonen en elektronen. Protonen zijn waterstofkernen. Ze kunnen worden afgeremd en een elektron opnemen. Dan zijn ze waterstofatomen geworden. Waterstofatomen zijn een heel normaal bestanddeel van de atmosfeer (water!). Protonen kunnen ook een atoomkern kapotslaan. Dan ontstaat een andere atoomkern. Zo kan zuurstof in stikstof veranderen, of er ontstaat eens een koolstof- of berilliumatoom. Allemaal materialen die op aarde voorkomen. Elektronen worden afgeremd en gaan op in de elektronenzee die rond elk atoom zwerft.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
volgens mij houdt ozon ook heel veel tegen. Ozon is een verbinding met 3 zuurstof-atomen (normaal zijn dat er 2), dat derde atoom zuurstog hangt er een beetje los bij....populair gezegd. Als er een schadelijk atoom door die ozo-barriere wil dat splitst die labiele zuurstof af en gaat aan dat schadelijke deeltje zitten. Het deeltje is dan mniet/minder schadelijk geworden en de ozon vervalt weer tot normale zuurstof. Ozon kan bijvoorbeeld vervolgens weer worden aangemaakt onder invloed van elektriciteit (onweer) en kan het zijn werk weer opnieuw beginnen...de cirkel is dan rond. Alles is hierboven gesimplificeerd weergegeven om het een beetje begrijpelijk te houden.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
volgens mij houdt ozon ook heel veel tegen. Ozon is een verbinding met 3 zuurstof-atomen (normaal zijn dat er 2), dat derde atoom zuurstog hangt er een beetje los bij….populair gezegd. Als er een schadelijk atoom door die ozo-barriere wil dat splitst die labiele zuurstof af en gaat aan dat schadelijke deeltje zitten. Het deeltje is dan mniet/minder schadelijk geworden en de ozon vervalt weer tot normale zuurstof. Ozon kan bijvoorbeeld vervolgens weer worden aangemaakt onder invloed van elektriciteit (onweer) en kan het zijn werk weer opnieuw beginnen…de cirkel is dan rond. Alles is hierboven gesimplificeerd weergegeven om het een beetje begrijpelijk te houden.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding