Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is bevroren water zwaarder dan vloeibaar water?

als ik een bakje vul om ijsblokjes te maken lijkt het bakje er wel lichter in te gaan dan dat het eruit komt..verbeeld ik me dit of ik het water als het bevroren is echt zwaarder?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het water blijft water, wel is het vollume iets meer en zit er lucht in het ijs, maar dat weegt niets.
Als je de vraag omdraait, is bevroren water zwaarder dan ontdooit water, dan kan er geen gewicht verloren gaan door het te ontdooien.
Dus nee, bevroren water is nietzwaarder dan vloeibaar water.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (10)

Het bakje is precies even zwaar, maar het volume van het bevroren water is iets groter. Bevroren water zet iets uit.

Toegevoegd na 3 minuten:
NB. Het wordt iets anders als je zou vragen of een blokje ijs even zwaar is als eenzelfde blokje gevuld met water van 20 graden Celcius.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Volgens mij klopt het laatste antwoord niet, namelijk: bij eenzelfde volume water als volume ijs, is het volume water zwaarder omdat bevroren water uitzet.
Dus omgedraaid: eenzelfde volume bevroren water is lichter dan eenzelfde volume vloeibaar water.
Zal mini- minimaal zijn waarschijnlijk.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Alslajemelevend geeft in een reactie het juiste antwoord:
Hoe langer je de ijsblokjes in de vriezer laat zitten, hoe lichter ze worden. Er verdampt namelijk ijs, dat heet sublimatie, het direct overgaan van solide massa in gasvorm.
Bij 'frost-free' vriezers gaat dat trouwens nogal hard.
Dus je bent niet gek...
AWM
15 jaar geleden
het gewicht blijft gelijk maar aangezien water uitzet bij het stollen naar ijs is de soortelijke massa van ijs kleiner dan die van water dit verklaart dan ook dat slechts 10 % van ijsbergen boven water uitsteken en de overige 90 % dus onder water blijven, dus het volume is ten opzichte van de massa met 10 % gegroeid.en daaruit volgt dat ijs niet zwaarder is als water maar water zwaarder is als ijs bij hetzelfde volume.
de sugestie die je beleeft komt vermoedelijk voort door dat je het bakje water om niet te morsen met twee handen vasthoud en als het bevroren is maar met een.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
leg eens een blokje ijs in water, zal je zien dat ie drijft; ijs is dus lichter, 90%van ijs zit onder water. Hoe lichter(of lager de dichtheid) des te meer boven water uitsteekt(weten we van de titanic he), is het even zwaar dan zweeft het in water, is het zwaarder dan zinkt het in water.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Gelukkig neemt de dichtheid van water af als het bevriest, daarom ontstaat 's winters een ijsvloer op de oppervlakte. Als dat niet zo was, zouden we nooit kunnen schaatsen. Bijna elke andere vloeistof krimpt bij stolling.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Er zal wat water verdampen/sublimeren (waardoor het lichter wordt), en er kan wat neerslaan in het bakje vanuit de lucht (waadoor het zwaarder wordt). Ook kan er inderdaad lucht opgesloten worden, en als het koud is zal deze een wat hogere dichtheid hebben dan de lucht buiten het vriesvak, dus wordt je bakje iets zwaarder.

Maar in the end, als je het gewoon kort bevriest (dagje ofzo) zal dit allemaal niet merkbaar zijn. Als je het vooraf en achteraf op de weegschaal zet, zul je het verschil niet kunnen meten.

Ik vermoed dat de kou hier echter een rol speelt bij je waarneming. Kou kan er heel goed voor zorgen dat je zenuwen in je vingertoppen zich iets anders gaan gedragen, en uiteindelijk bepalen die zenuwen (deels), door het meten van de druk op die zenuwen, hoe zwaar je iets vindt. Ik kan me goed voorstellen dat kou ervoor zorgt dat de waarneming een beetje verstoord wordt, en dat je dus denkt dat het zwaarder (of lichter) is geworden.

Als je dit wilt testen, kun je het bakje op een temperatuurneutraal plaatje zetten, optillen met je hand op het plaatje, en zo "wegen". Als je het er dan in de vriezer stopt en er weer uithaalt (met dat plaatje buiten de vriezer natuurlijk) zet je het weer op het plaatje, en herhaal je de weging. Je kunt natuurlijk ook gewoon een weegschaal gebruiken ;-)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Alles over water in onderstaande link

Daarnaast moet je bedenken dat het bakje door bevriezing energie afgeeft aan de omgeving en daardoor lichter wordt: E=mc^2 Het verschil is wel uiterst klein, maar daar gaat het niet om.

Toegevoegd na 1 minuut:
dus niet zwaarder, maar lichter
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
bij het bevriezen zet water uit, daardoor blijft ijs drijven op water, en kunnen bv waterpijpen kapotvriezen. Er gaat alleen door het bevriezen geen massa verloren, die blijft gelijk, die neemt alleen meer ruimte in.
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Water is het zwaarst bij 4 graden Celsius. Wanneer het verder afkoeld worden er (ijs) kristallen gevormd. Water/ijs kristallen nemen veel plaat in, m.a.w. het volume neemt toe en het soortelijk gewicht wordt lager. Wanneer water warmer wordt dan 4 graden Celsius wordt de ruimte tussen de moleculen ook groter door de toegenomen (kinetische) energie en wordt het soortelijk gewicht ook lager. Bevroren water (ijs) is dus niet zwaarder dan water van 4 graden. Wellicht wel zwaarder dan water van bijvoorbeeld 80 graden, maar dit zal ik de praktijk moeilijk te meten zijn omdat het ijs dan snel smelt.
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord