Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Bij drukverhoging is er sprake van een kookpuntverhoging, zoals bij een snelkookpan. Zie vervolg;

Zou je water al kunnen laten koken bij bv 50 graden celcius als je de druk zou kunnen verlagen (een druk lager dan 1 bar).

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ja dit gaat prima. Van dit principe wordt bijvoorbeeld aan boord van zeeschepen gebruik gemaakt om zeewater bij 30 graden te laten koken. Als het zeewater kookt kan je de damp opvangen en afkoelen. Bij het afkoelen wordt het weer water (condensatie) en dat wordt als drinkwater gebruikt. Zo kan je je eigen drinkwater maken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Goed antwoord zeg, met voorbeeld! +

Andere antwoorden (2)

Ja, dat kan.
Bij drukverlaging treedt net als bij drukverhoging een verandering van het kookpunt op. Naar mate de druk toeneemt, neemt het kookpunt toe en naar mate de druk afneemt, gaat het kookpunt naar beneden.

Je hebt hier te maken met de definitie van dampspanning of dampdruk.
zie ook de bron.
(Lees meer...)
itsme
13 jaar geleden
Dit is inderdaad waar.
Vandaar dat groente koken in de bergen (grote hoogte) moeilijk gaat.
Ten eerste is de ijlere lucht al rede dat vuur minder heet brand en daarnaast wordt de groente maar langzaam gaar omdat de temperatuur van het kokend water lager is dan de 100 graden Celsius. Expedities gebruikend dan ook vaak een soort van snelkookpannen
(Lees meer...)
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding