Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Een zweefvliegtuig is een vliegtuig zonder motor en kan alleen mbv een sleepkabel omhoog worden getrokken. tot een minimale hoogte van 250 meter.
Een zweefvliegtuig kan zonder thermiek niet in de lucht blijven.
De normale snelheid van een zweefvliegtuig ligt rond de 90 km/u. Tijdens duikvluchten worden snelheden van 300 km/u mogelijk.
Als er geen thermiek is daalt een zweefvliegtuig 0,5 - 1 m/sec.

Daar een zweeftoestel stijgende lucht (thermiek) nodig heeft om omhoog te komen en daar hier geen sprake van is bij harde winde, die meestal ook nog schuin naar beneden is gericht, kan zo'n vliegtuig bij voldoende harde wind niet uit zich zelf opstijgen, maar wordt op een gegeven moment gewoon weggeblazen.
Maar dat was niet de bedoeling geloof ik.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Waarschijnlijk als je de wind geleidelijk aan laat opkomen, dat simuleert de wind bij het opstijgen. Dit zou dan moeten werken bij elk vliegtuig.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nee want dan zou de wind van onder moeten komen om hem op hoogte te brengen
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Normaal wordt een zwever omhoog gesleept met een lier/kabel.

Als de wind minstens de snelheid heeft die die lier haalt bij het optrekken zou je technisch gesproken inderdaad een kabel kunnen vastzetten in de grond aan het ene eind en aan het andere eind de zwever als een soort van "bemande vlieger" laten opstijgen. Denk er wel aan dat we dan inmiddels over windkracht 10 tot 11 praten,

Echter, dit zou levensgevaarlijk zijn omdat een dergelijk harde wind zelden constant blaast en tevens is het weer dan ook niet geschikt om gewoon te vliegen met een zwever. Die zou niet of nauwelijks vooruit kunnen komen tov de grond tegen de wind in en daardoor geen normale landing kunnen uitvoeren, nog los van de vlagen bij zware tot zeer zware storm. Met de wind mee landen betekent dat de zwever niet zou kunnen stoppen als ie aan de grond is en bovendien een veel te hoge landingssnelheid tov de grond.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja, je moet puur de krachten die op het vliegtuig werken bekijken: zwaartekracht en wrijving van de wind die door de stand van de vleugels opgesplitst wordt in een opwaartse en naar achter duwende kracht.
Bij een vliegend zweefvliegtuig wordt die naar achter drukkende kracht gecompenseerd door de voorwaartse snelheid die het vliegtuig al heeft (impuls). Om een zweefvliegtuig vanuit stilstand te laten opstijgen zul je hem tegen moeten houden met bijvoorbeeld een kabel zodat het niet naar achteren weggeblazen wordt. Bij een normale start trekt deze kabel het vliegtuig voorwaarts en door die naar achteren drukkende kracht heen waardoor de opwaartse kracht zijn werk kan doen.
Dit kun je ook bewerkstelligen zonder het vliegtuig voorwaarts te trekken, de kracht van de wind op de vleugels is hetzelfde, het maakt niet uit of het vliegtuig beweegt of de wind, het gaat om de snelheid ten opzichte van elkaar.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing