Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (6)

Kleuren hebben veel te maken met licht. Wit is licht (en dus geen kleur). Zwart is het gebrek aan licht (en dus ook geen kleur). Om dit te begrijpen is het handig om naar de kleurcirkel te kijken, hieronder op het plaatje.

In het midden van cirkel staan de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Daarnaast de drie secundaire kleuren. Die kleuren ontstaan door 2 primaire kleuren te mengen. Geel en rood wordt oranje. Geel en blauw wordt groen en rood en blauw wordt paars. In de buitenste ring staan de tertiaire kleuren. Die ontstaan weer door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur. Door de kleuren uit de kleurcirkel met elkaar te mengen kun je alle kleuren maken die er bestaan.

Maar wat heeft te maken met wit en zwart. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel. Volgens deze theorie zijn wit en zwart geen kleuren. Wit is namelijk alle kleuren bij elkaar en zwart is juist het ontbreken van alle kleuren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Natuurlijk zijn wit en zwart kleuren.
Je kunt die kleuren gewoon gebruiken uit je kleurdoos en kopen in de verfwinkel. Niks geks aan.

Het is erg interessant om te beweren dat het 'eigenlijk' geen kleuren zijn maar dat geldt alleen voor de kleuren in licht.

Er is toch wel iets mysterieus aan kleuren. Kleuren 'ontstaan' door de manier waarop materie (stoffen) het licht weerkaatsen. Wit zou dan al het licht weerkaatsen en zwart juist niks. Maar dan zou je dus geen zwart kunnen zien.
Uit onderzoek naar lichtweerkaatsing blijkt trouwens dat het nog helemaal niet zo eenvoudig is om daar specifieke kleuren van te maken. Hoe dat precies werkt van waarneming (door het oog) en kleurbesef (in de hersenen) is volgens mij volstrekt onduidelijk.
Maar misschien weet iemand anders daar meer van.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Door te zeggen dat wit en zwart "natuurlijk" gewoon kleuren zijn, maak je het nog geen waarheid. Zwart en wit zijn namelijk echt geen kleuren. Het zwart dat wij kunnen zien is dan ook inderdaad niet echt zwart, er wordt altijd wel iets van het licht teruggekaatst. Maar denk bijvoorbeeld maar aan een monitor: De kleur zwart wordt alleen maar bereikt door geen licht uit te stralen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
@jenniejan. Ik vind dat ik het behoorlijk heb toegelicht.
Bovendien herhaal jij het eerdere antwoord waarin het alleen gaat om de kleuren in licht - de monitor maakt gebruik van licht.
Eigenlijk zijn het geen kleuren, want zwart neemt alle kleuren op en wit neemt geen kleuren op. Het is niet één bepaalde kleur.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
wit weerkaatst alle kleuren en is dus geen kleur en zwart absorbeert alle kleuren en is dus ook geen kleur
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geen zonlicht geen zichtbare kleuren.

In een donkere ruimte is een wit en een zwart vlak allebei zwart.
Dat komt omdat er geen zonlicht (daglicht) aanwezig is en dus kunnen de vlakken geen licht reflecteren, (wit) of absorberen (zwart).

Zonlicht is in brede zin het totale spectrum van elektromagnetische straling dat door de zon wordt verspreid. Het zonlicht dat de aarde bereikt noemen wij daglicht en is een zeer klein deel van de totale hoeveelheid.

Het daglicht bestaat uit een mengsel van straling van verschillende golflengtes.
Wanneer deze straling een golflengte binnen de voor mensen waarneembare grens heeft (ongeveer van 380 tot 740 nm) wordt deze straling licht genoemd. Het spectrum van het licht wordt bepaald door de intensiteit van de verschillende golflengten. Het volledige spectrum van het binnenkomende licht bij een voorwerp bepaalt het visuele voorkomen van het voorwerp, inclusief de kleurwaarneming.

Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. Mensen nemen licht waar wanneer elektromagnetische straling met een golflengte tussen 750 en 400 nanometer het oog bereikt. De samenstelling van golflengtes wordt het spectrum genoemd.

Het moet hier wel opgemerkt worden dat er geen voor de hand liggende relatie is tussen bovengenoemde natuurkundige definitie van kleur en de actuele kleurervaring, zoals deze zich aan een mens voor doet.

De kleur van een oppervlak wordt bepaald door het deel van het licht dat door dat oppervlak wordt weerkaatst.

Een wit vlak heeft de eigenschap al het zonlicht te reflecteren en het teruggekaatste (dag)licht ervaren wij als wit licht. We zeggen dus dat het vlak wit is.
Een zwart vlak absorbeert al het zichtbare (dag)licht. Er wordt voor 0 % door dat vlak gereflecteerd. We zien geen teruggekaatst licht en dat ervaren we als zwart.

Het licht wat wordt geabsorbeerd wordt omgezet in een andere vorm van energie, in dit geval in warmte. Leg je hand maar eens op zo’n vlak. De Arabieren dragen meestal "witte" kleding, om daarmee de "warmte" buiten te houden.

Uit bovenstaande mag worden geconcludeerd dat zowel wit als zwart kleuren zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
het zijn wel kleuren en je kunt er ook mee mengen en dan krijg je de kleur grijs, maar er bestaan kleuren die niet in de regen boog voorkomen - maar je kan ook een regenboog in zwart-wit op beeld leggen en dan zie je enkel hoe donker en licht de lichtstralen van de regenbogen zijn en het blijf idem regenboog - dus zwart & wit zijn wel degelijk kleuren, licht en donker kun je in alle monochroom van eender welke kleur zien - alleen zijn zwart & wit de extreme kleuren omdat men goed het verschil tussen donker en licht zou kunnen zien als er geen ander licht is om de andere kleuren te kunnenwaarnemen - maar de andere kleuren zijn pas na het zwart-witte kleurenzicht ontwikkeld ter indentificatie in de natuur om ons te verwittigen en om andere doeleinden, want enkel licht/donker en doorschijnend komt voor in de natuur hoe je het ook waarneemt - das alles, maar eigenlijk in de mensheid van vandaag is enkel licht/donker nuttig en is kleur er enkel iets dat door de evolutie is overgebleven - zelfs een verkeerslicht kun je weten bovenste licht is stoppen - middelste licht is waarschuwing voor er zal moeten gestopt en het onderste licht is doorrijden, dus zo kun je het ook leren en kun je eigen aan kleuren alles linken wat je wilt enkel dat sommige kleuren donkerder zijn dan anderen - is kleur nou enkel ter decoratief iets er en heeft het voor mensen geen functie meer, omdat we niet meer in de natuur leven - zoals de apen dat wel doen en daar is dat functioneel, bij de mensheid al lang niet meer en is licht endonker enkel monochroom licht en donker functioneel (in welke kleur je het ook ziet) - enkel kiest met nou vooral zwart-grijs-wit omdat dat de kleuren zijn van lage intensie & dus niet de bonde kleuren zijn & dus rustgevend zijn voor het brein terwijl de anderekleuren gauw te hevig kunnen zijn - zeker in de hevige tijd van de 21e eeuw met een overvloed aan info - ik denk ook dat autisten vaker & ook mensen met hersenen die drukker werken dan doorsnee (zoals bij mij) - deze eerder zwart-grijs-wit & blauw nemen dan de andere kleuren omdat deze vier kleuren het laagste aan intensitiviteit vergen voor het menselijke brein - maar kleur is iets dat in hersenen gebeurd maar in de natuur niet bestaat daar bestaat dus enkel licht/donker & doorschijnend - hoe een brein het ook waarneemt!
(Lees meer...)
4 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding