Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat door een luchtbevochtiger de gasvlam kleur veranderd?

Ik heb een gaskachel en sinds kort een luchtbevochtiger.
Normaal zijn de gasvlammen van de gaskachel blauw, als de luchtbevochtiger aan staat zijn ze geel-oranje.

Is het gevaarlijk als de gasvlammen niet blauw zijn (i.v.m koolmonoxide)?

Toegevoegd na 23 uur:
Voor de duidelijkheid heb ik even wat foto`s gemaakt.
Het is het best te zien bij de gasvlam in de keuken, de luchtbevochtiger staat in de kamer.

Foto 1: Met luchtbevochtiger aan.
Foto 2: Met luchtbevochtiger uit, één uur later en de deur open.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (5)

Geen enkel verband; de luchtvochtigheid heeft geen invloed op de kleur van de vlam.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik heb geen verklaring waarom de vlam van je gaskachel verkleurt als de luchtbevochtiger aan is. De moderne gaskachel gebruik niet de lucht (zuurstof) uit de ruimte waarin hij staat voor de verbranding van het gas. Dat zou te gevaarlijk zijn, omdat er dan een tekort aan zuurstof in de ruimte waarin je verkeert zou ontstaan.
Ik denk dan ook dat er iets anders aan de hand is.

Verkleuring ontstaat doordat er geen volledige verbranding plaatsvindt. Voor een volledige verbranding is een goede vermenging van gas en zuurstof (uit de lucht) nodig. Iedere verstoring van dit proces geeft een onvolledige verbranding te weeg en dus walm. Een ideale verbranding geeft een blauwe vlam aan het uiteinde.

Ik zou een specialist eens naar de kachel laten kijken en de brander schoon laten maken. met een cv ketel is het ook gangbaar dat dit regelmatig gebeurd.

Toegevoegd na 1 dag:
Een paar dingen zijn zeker.
*de vochtigheidsgraad van de lucht is niet van invloed op de kleur van een gasvlam. De natuurlijke vochtigheid kan varieren van 30-80% en bij niemand thuis verandert in zo'n geval de kleur van de gasvlam.
*een luchtbevochtiger brengt de vochtigheidsgraad misschien 10% omhoog en dat staat niet in verhouding tot de natuurlijke vochtigheid verschillen.
*of je nu lucht met 30 of 80% vochtigheidsgraad hebt, het zuurstofpercentage van de lucht bij die verschillende vochtigheidsgraden verandert niet.
*een moderne gaskachel zuigt zijn verbrandingslucht van buiten aan, dus zou verandering van de lucht in de huiskamer niet van invloed kunnen zijn op de verbranding in de kachel.
*verkleuring van een vlam onstaat door een onvolledige verbranding wat duidt op te weinig zuurstof in de lucht, of door toevoeging van bepaalde stoffen aan die vlam zoals calcium chloride, koper chloride, magnesium chloride, etc.
*met de gegevens die mij nu ter beschikking staan heb ik geen verklaring voor het fenomeen.
Suggesties:
*vermoedelijk zuigt de luchtbevochtiger de benodigde lucht van buiten aan en wordt deze eerst verwarmd voordat hij het water verneveld de ruimte inblaast. Is de aangezogen lucht misschien vervuild. Zit de uitlaat van de kachel toevallig in de buurt van de aanzuiging? Ook zit er vaak nog een ultrasoontechnologie in het apparaat. Al deze zaken kunnen van invloed zijn op de samenstelling van de lucht in de woonkamer. Verdiep je in het apparaat, want daar moet de oorzaak te vinden zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik neem aan dat we het over een gaskachel hebben die dient als verwarming van een vertrek en geen haard waarvan de vlammetjes zo gezellig flikkeren. Of is het soms een gevelkachel? Een kachel van 6 jaar oud zal ongetwijfeld een gescheiden aan en afvoer hebben, Dit is een wettelijke verplichting. Controleer dus of dit zo is. Misschien dat je het model nog op internet terug kunt vinden als je er geen handleiding meer van hebt.
Jij begrijpt ook dat als de kachel de verbrandinglucht van buiten aanzuigt, je luchtbevochtiger geen invloed heeft op de verbrandinglucht.
Het feit dat als je de deur beweegt je de vlam ziet bewegen, zegt niets over de verbrandingslucht. Als je de deur flink beweegt, veroorzaak je daarmee een korte drukgolf in je kamer en die is van invloed op de vlam. Zeg niet te vlug dat je iets zeker weet, zolang er geen verklaring voor het fenomeen is. Wat de luchtbevochtiger doet is een beetje fijne waterdamp in de omgevingslucht blazen, die als damp in de droge omgevingslucht wordt opgenomen. De samenstelling van de lucht verandert hier niet door. Voorlopig zal ik het dan ook met je oneens blijven.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat is niet eerlijk he.
De gasvlam van je kooktoestel is een open verbranding en dus niet vergelijkbaar met een gashaard met aangezogen verbrandingslucht van buiten. Overigens is het vreemd dat de vlam verkleurt. Ik ga eerst even sporten en zal er op de roeibank nog even over na denken.
Hoe schoner (droger) de lucht, hoe schoner de verbranding. De waterdamp, het vocht dat jij de lucht inblaast moet je in dit geval zien als vervuiling, en zal een verkleurde vlam tot gevolg hebben. Het is niet zo dat er te weinig zuurstof in de lucht zit, maar wel te veel vervuiling.
(Lees meer...)
jc54
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Waterdamp in de lucht is zeker geen vervuiling. De lucht bevat afhankelijk van het weer 30-80% vocht en bij iedereen thuis brand het dasfornuis blauw als de pit niet zelf vervuild is.
Volgens mij komt het toch echt door de luchtbevochtiger.
Als ik flink met de plantenspuit in de weer was, zag je de vlammen van de kachel ook van kleur veranderen. ik heb ook het idee dat de vlam iets hoger leek te gaan maar dat kan gezichtsbedrog zijn door de andere kleur.

ik dacht ik test het gelijk nog even maar waar ik over spreek is een oude gaskachel (zo'n ouderwetse met een rij vlammen), nu heb ik er één met gloeiende kolen (en niet echt vlammen) en die doet het niet dus ik kan het niet herhalen.

Je hebt verschillende soorten luchtbevochtigers, sommigen verspreiden alleen damp, andere een heel fijne nevel. Ik gok dat jij dus dat laatste type hebt.

Ik zal proberen op te zoeken of het puur het water is of mogelijk een gevolg van de aanwezige mineralen in het water

Toegevoegd na 4 minuten:
Wat ik zo lees, krijg je ook anders gekleurde vlammen als er te weinig zuurstof bij de verbranding aanwezig is. als dat water verdampt verdrijft het wel de zuurstof dus mogelijk zit daar toch een punt

Toegevoegd na 18 uur:
ziehier alvast een link met vlamkleur door verschillende ionen (Na bijv kleurt een vlam geel)

EN YES YES YES : ik heb toch iets gevonden: zie volgende zin en de tweede link is de hele tekst (de bevochtiger wordt zelfs GENOEMD).

Uit gezondheidskundig oogpunt is een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40-70% aanbevolen."
"Een geel-oranje vlamkleur wijst in de meeste gevallen op onvolledige verbranding en dus aanwezigheid van CO in de rookgassen. De afzetting van roet op het fornuis of de kookpotten is hier een duidelijk teken van. Het is mogelijk dat de plaatsing van de luchtbevochtiger ervoor zorgt dat de toevoer van verse lucht belemmerd wordt. In dit geval zal de vlam terug blauw kleuren als men de luchtbevochtiger uitschakelt.
(Lees meer...)
amigo
13 jaar geleden
amigo
13 jaar geleden
ik bedoel niet dat de zuurstof in je hele kamer wordt verdreven maar plaatstelijk bij die vlam verhinderen die kleine waterdruppeltjes mogelijk de diffusie van zuurstof naar de vlam. Heb je nog geen last van kalkaanslag op je meubels? dat hoor je ook vaak. en die foto is precies hoe ik het me herinner van vroeger van mijn gaskachel. Ik zoek nog verder voor je
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
*Kalkaanslag bij 50% vochtigheid?
*De kachel haalt zijn verbrandingslucht van buiten. Dat is wettelijk verplicht.
*Afhankelijk van het seizoen kan de natuurlijke vochtigheid 30-80% bedragen en ook bij deze situaties brand een vlammetje blauw als alles goed afgesteld is.
*je zoekt in de verkeerde richting denk ik.
amigo
13 jaar geleden
even voor de duidelijkheid, de laatste alinea heb ik niet zelf gecomponeerd maar is het belangrijkste (volgens mij) stuk tekst uit de 2de link)
door de lucht vochtiger te maken lossen er zouten in op en die zouten kleuren een vlam
Dit is heel mooi te zien als je bij een werkende geyser zeeppoeder in het water strooit, de vlam licht dan geel op
als ons vuurwerk is ook op dat principe gemaakt
elk zout of eigenlijk het metaal(ion) heeft zo zijn specifieke kleur
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
ik hoop dat Amigo nig leest hier. Heb is hele tijd geleden maar wil graag wat vragen aan haar/hem. Vanmorgen valt mij op dat ook bij mij de gasvlammen bkauwrood zijn en wat is nu geval. Sinds gisteren heb ik een vochtheidsmeter in de kamer staan. Ik vind met had altijd wat eng maar kan ik aannemen dat het daar dus aan ligt.? Was dat bij jou de definitieve oorzaak? Heb nu deur open staan om wat door te luchten. Groetjes Loes
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image