Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Per definitie is 1 liter (puur) water 1 kilogram. "Per definitie" wil zeggen dat dat zo afgesproken is. Er valt dus niets tussen te krijgen. Het is gewoon zo.

= de meter =
Maar hoe is dit nu afgesproken? Het begint allemaal met een 'oer-afspraak' en wel die van afstand: De Meter. Deze zou een 1/10.000.000 deel van noordpool naar de evenaar zijn, maar andere mogelijke oorsprongen van de meter bestaan ook. Een prototype van de 'oer-meter' is de Parijse standaardmeter.

= inhoudsmaat =
Als je van precies 1/10 meter een kubus maakt, dan heb je een decimeter in het vierkant (dm^3). De inhoud van deze kubus is afgesproken (lees: gedefinieerd) als: De Liter.

= gewicht =
Uit de twee definities hierboven is de kilogram ontstaan. 1 dm^3 puur water = 1 kilogram. De kilogram is dus terug te leiden tot de meter!

= water =
Een hoeveelheid water kan bij verschillende temperaturen een verschillende inhoud hebben. Dit is te merken wanneer je een bierflesje wilt koelen in de diepvries. Het 'water' zet uit en het flesje breekt.
Een hoeveelheid water kan bij verschillende temperaturen dus verschillende gewichten hebben, daarom is het belangrijk dan bij de afspraak van de liter er 'standaard water' is gebruikt. Dit is afgesproken als water zonder opgeloste stoffen van 4 graden Celsius. Bij deze temperatuur is water relatief het zwaarst. Er past dus veel water in een liter.



Als je dus zeker wilt weten of een liter een liter is moet je dus 1 kilogram puur water van 4 graden Celsius in een maatbeker schenken en dan een streepje bij het waterniveau trekken.
Wat ook kan is dat je een constructie maakt van een kubus van precies 10 cm bij 10 cm bij 10 cm. Als je de bovenkant openhoudt, dan is alles wat je tot de rand vult een liter.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Dat kun je toch afmeten in een maatbeker. Een liter is een volume dus dat is altijd hetzelfde.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Als het volume net zo groot is als 1 liter water dan weet je zeker dat 1 liter 1 liter is.

1 liter water is 1 kilogram en dat is waar ons gehele stelsel opgebaseerd is....
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Vul je liter met water en dat moet dan 1.01 kg wegen
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dat weet je zeker door het te meten in een goede maatbeker... Een goede maatbeker kan je maken door te wegen, als het water 1 kilo weegt heb je zeker weten 1 liter water en dat is dan het punt waar je 1 liter aftekent op "de maatbeker".

Extra info mbt KG
-----------------------
Nu is alleen de vraag wat nu echt een kilo is want de kilo die de maatstandaard bepaald is geen 1000 gram meer, ivm slijtage is deze nml. net iets minder dan 1000 gram gaan wegen en is het juiste voorbeeld dus eigenlijk niet meer het juiste voorbeeld ofwel is 1kg geen 1000 gram meer... althans, die discussie is momenteel gaande...
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De nauwkeurigheid speel hier een alles bepalende rol.
Als je 1.0 liter wilt, is een maatcilinder voldoende , wil je 1.000 liet dan raad ik een MAATKOLF aan (van 1000 ml).
Wil je nog nauwkeuriger dan raad ik aan het te wegen.
Dan moet je echter rekening houden met de dichtheid van het water bij de werktemperatuur en de luchtdichtheid.
Dit laatste beinvloedt de opwaartse kracht die de verplaatste lucht levert. en deze is oa. afhankelijk van de luchtdruk.
Men gaat uit van een luchtdruk van 1013 Hpa, op die temperatuur zijn nauwkeurige weeginstrumenten afgesteld.
Dus hoe nauwkeuriger je je liter wilt hebben, hoe moeilijker en hoe groter het aantal meespelende factoren
wordt.
Als het om een snelle test gaat is echter een glazen melkfles die je op 1.000liter een ijkstreep geeft de snelste oplossing.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De liter behoort niet tot de internationale SI-eenheid, toch wordt hij algemeen gedoogd. Het juiste alternatief is de dm³.

In 1964 werd als definitie van de liter namelijk weer 1 dm³ gekozen. Het is toch logischer om de definitie van een volume te baseren op een lengtemaat, en niet op de massa van een bepaalde stof.

Dit brengt ons tot je vraag.
Maak een kubus waarvan de inwendige zijden 1 dm (100 mm) bedragen en ziedaar je hebt de inhoud van precies 1 dm³ gecreëerd, die overeenkomt met een liter.

Je kunt natuurlijk ook 1 kg water afwegen op een nauwkeurige balans en dit vervolgens in een maatbeker gieten. Teken een merkteken op de hoogte van het waterniveau en voilà je hebt redelijk nauwkeur de inhoud van een liter gemaakt.
Des te smallere maatbeker je gebruikt, des te nauwkeuriger de liter is.

Proost.

Toegevoegd na 1 minuut:
Gedoogd. Ha, ha, het lijkt Wilders wel...
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing