Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar komt alle water op aarde vandaan?

Als je bedenkt dat de aarde begonnen is als gloeiende klomp lava, is het wel merkwaardig... Waar is die gigantische hoeveelheid water vandaan gekomen?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Volgens de huidige inzichten was er al een beetje water aanwezig toen de aarde zich vormde. Water is namelijk een normale component van het oermateriaal waaruit het zonnestelsel zich vormde.

Dit was echter niet veel.

Vrij snel na de vorming van de aarde waren er nog heel veel kometen in het zonnestelsel. Die botsten massaal met de aarde (en met andere planeten). Heel veel kometen worden wel beschreven als "vuile sneeuwballen": ze bestaan uit een mengsel van ijs en steen. Toen zulke kometen zich massaal, gedurende miljoenen jaren, op aarde stortten, brachten ze een heleboel water mee.

Bij andere planeten en bij de maan gebeurde dat natuurlijk ook. Op Mars en op de maan is het water later ontsnapt, doordat de zwaartekracht er onvoldoende was om waterdamp vast te houden. Op Venus en op de grotere planeten is het water wel behouden gebleven. Venus is zo heet dat het water er als waterdamp voorkomt. Dat geldt ook voor de grotere planeten.

De aarde is de enige planeet die op de juiste afstand van de zon cirkelt om veel vloeibaar water te hebben.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

Dat is er sinds het begin al geweest...

En er gaat geen druppel verloren in principe, want het kan de dampkring niet ontsnappen...

Het water is met de rest samengeklonterd tot een bal...
Of het is van waterstof en zuurstof tot water verbrand in het begin... Dus bij het ontstaan van de aarde...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Dan moet je maar eens het begin van de aarde wat aanpassen.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Waterstof (H) is het meest voorkomende element in het universum. Zuurstof (O) is op twee na het meest voorkomende element in het universum. Het is in mijn ogen niet heel vreemd dat je de combinatie van deze 2 (H2O) heel veel tegenkomt.

Bij hoge temperaturen (zoals een gloeiende klomp lava deze afgeeft) verdampt het water. Echter, ook waterdamp (de gasvorm) is natuurlijk aan zwaartekracht onderhevig. Waterdamp is lichter dan de vele zware elementen die de aarde tot die hete klomp maakten, en stijgt daarmee op, maar niet per sé voldoende om ontsnappingssnelheden te bereiken. Als later de aarde weer afkoelt, en daarmee ook de waterdamp, zal dit condenseren en naar beneden storten (vloeibaar water heeft een hogere dichtheid dan waterdamp).

Verder zijn er nog kometen (grote bollen ijs) die om de zon circuleren. Als deze in hun baan om de zon met de aarde in contact komen (subtiele manier om een impact te omschrijven) zul je op deze manier weer wat extra water winnen.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ik geloof dat God de aarde in 6 dagen gemaakt heeft.
Ook het water.
Want eerst was de aarde wild en dood
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Alles is uiteindelijk gevormd uit waterstof, H. Dit zie je duidelijk in sterren, waar kernfusie plaats vindt van H naar He. vervolgens kunnen er meer fusies plaatsvinden tot je ook hogere elementen hebt, zoals zuurstof, O. Als je zuurstof en waterstof bijeenstopt bij een temperatuur die hoog genoeg is, ontstaat er water. Omdat water een heel stabiele stof is, reageert dat niet verder. Het water zamelt zich op.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing