Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (3)

De bovenkant droogt uit, het water verdampt en de droge componenten in de melk koeken samen tot een vel...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Melk bestaat vooral uit water, suiker, eiwitten en vet. Als je melk verwarmt, worden sommige eiwitten plakkerig en klonteren ze aan elkaar. Hoe meer eiwitten er in de melk zitten, hoe meer ze aan elkaar plakken. Aan het oppervlak van de verwarmde melk verdampt veel water, waardoor de eiwitten in dat laagje melk dichter bij elkaar komen te liggen. Daar plakken ze nog beter aan elkaar en vormen ze een vel. Met een deksel op de pan verdampt er veel minder water en komt er minder snel een vel op de melk. Die vellen zijn trouwens heel gezond, want eiwitten zijn de gezondste bestanddelen van melk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
juist... ik had het zelfde antwoord gegeven, maar jij was me net voor...
Wat Ruth zegt is helemaal juist. Ik kan daar nog aan toevoegen dat melk door de samenstelling altijd snel klontert. Vroeger toen de melk nog niet zo bewerkt werd (en met verse melk van de koe), kwamen er al na een dag kleine klontjes in de melk. Daarom zie je oudere mensen de melk altijd schudden voor het openen, hoewel dat nu niet meer nodig is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding