Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Natuur- & Scheikunde. Vragen over aardrijkskunde, astronomie, biologie, filosofie, psychologie, sociale wetenschap, techniek en wiskunde vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

waardoor gaat de zon niet evenveel minuten op en onder tov op plaatsen van gelijke breedtegraad?

Op 29 maart 2022 zijn de volgende gegevens volgens buienradar van de volgende plaatsen die alle ongeveer op 5 graden oostelijk lengtegraad:
De Bilt: zon onder om 7:22 zon onder 20:07 (daglengte 12 uur en 45 min.)
Marseille: zon onder om 7:26 onder 20:00 (daglengte 12 uur en 34 min.)
Bejaia: zon onder om 7:30 onder 19:59 (daglengte 12 uur en 29 min). (Tijd aangepast aan zomertijd)

De vraag is nu waardoor de verschillen in daglengtes niet evenveel voor rekening komen in de ochtend (zonsopgang) als in de avond (zonsondergang)?
In de vraag moet voor breedtegraad lengtegraad worden gelezen.

erotisi
2 jaar geleden

Is rood saffier hetzelfde als robijn?

Saffier en robijn zijn beide edelstenen met de chemische forumule Al2O3. Daarbij is robijn rood en krijgt het deze kleur door chroom. Saffier is vaak blauw maar kan ook andere kleur of doorzichtig zijn. Maar stel de saffier steen is rood is het dan automatisch robijn?

erotisi
2 jaar geleden

hoe komt het dat het steeds kouder wordt als men hoger en hoger vanop de aarde komt?

ik vind het zeer onlogisch omdat men dan toch dichter en dichter bij de zon komt... bvb een zeer hoge berg beklimmen of in een vliegtuig in de startosfeer vliegen met buitentemperaturen rond de -40C. misschien heeft het te maken met de stralingswarmte van de aarde maar kan dat alleen daarmee te maken hebben?