Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als levende gist een organisme is die voor de gisting zorgt, hoe kan gedroogde gist dan nog werken?

Als levende gist een eencellig organisme is die CO2 'poept' en zo mijn brood laat rijzen, hoe kan het dan dat als ik gedroogde (dode?) gist aan mijn brood toevoeg, het net zo goed rijst?

2 jaar geleden
in: Biologie
1.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Gedroogde gist is niet dood. Vergelijk het met winterslaap.
(Lees meer...)
tinus1969
2 jaar geleden
Gisten zijn eencellige, eukaryote micro-organismen die behoren tot het rijk van de schimmels.
In gedroogde vorm blijft het een organisme, maar kan het zonder vocht geen suiker omzetten in alcohol en koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat een brooddeeg gaat rijzen, luchtiger wordt en in volume toeneemt.

Gedroogde gist wordt vaak verward met instant gist. In Nederland is gedroogde gist echter bijna niet te koop en ook niet gangbaar in gebruik. Zie je een Nederlands recept waarin wordt gesproken over 'gedroogd gist', dan zal dus bijna altijd instant gist worden bedoeld.
Hoewel gedroogd gist qua uiterlijk lijkt op instant gist (bolletjes in plaats van hagelslag staafjes), is de werking anders. Bij gedroogde gist bevat de gistkorrel namelijk een dikke beschermlaag die je eerst moet losweken. Gedroogd gist los je daarom dus op in lauwwarm water of melk, voordat je het aan je recept toevoegt.

Instant gist is geinactiveerde gist, dat weer actief wordt als het met vocht in aanraking komt. Het lijkt een beetje op piepkleine, zandkleurige hagelslag staafjes. Hoewel het actief wordt met vocht, hoef je instant gist niet eerst op te lossen in water. Je kunt het gewoon zo toevoegen aan je recept.
(Lees meer...)
SimonV
2 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding