Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is en blijft zeewater zout?

Als je een deel van een zee (bijvoorbeeld Zuiderzee=>IJsselmeer) afsluit van zee dan wordt het zoet water.
Dan zou je denken: zoet water is blijkbaar de "stabiele status". Maar waarom blijven oceanen en zeeen dan zout? Je zou verwachten dat die ook zoet zouden worden na verloop van tijd.

6 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Het zout in de zee komt uit de grond. Sodium (een belangrijk bestanddeel van zout) komt uit de oceaanbodem. Chloride (een ander bestanddeel van zout) komt uit het binnenste van de aarde door middel van vulkanen. Samen vormen sodium en chloride zout. Wanneer zeewater verdampt, blijft het zout achter. Daardoor blijven de zeeën al vele miljoenen jaren even zout. Wanneer het verdampte water zich tot regen vormt, is het dus niet zout.
Zeewater heeft een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dat betekent dat er 35 gram zout zit in elke liter zeewater. Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Toegevoegd op 02 februari 2019 00:53: tekst
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Zeewater blijft zout, omdat water continu verdampt (door zonlicht, waardoor het via wolken uiteindelijk regen wordt en dus zoet water), waarbij het al aanwezige zout achterblijft.
tinus1969
6 jaar geleden
Voordat je deze vraag kunt beantwoorden, is het belangrijk om eerst een paar feiten te beschrijven.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat de hoeveelheid water op aarde altijd gelijk blijft: er gaat niks af en er komt niks bij. Water heeft wel steeds een andere vorm: ijs, water in de lucht, wolken, vloeibaar zeewater, rivierwater en grondwater. De toestand verandert ook steeds: neerslag, verdamping, stroming, bevriezing, ontdooiing. Dit samen noemen we de kringloop van het water.
Verder is het meeste water op aarde zout (ongeveer 97,5%). Dat betekent dat slechts 2,5% van al het water zoet is. Het meeste van dit water vind je op de Polen en diep in de grond.
Hiervan is weer slechts 1% te gebruiken als drinkwater.
Even terug naar een belangrijk supercontinent in de geschiedenis; het Pangaea.
Ongeveer 250.000.000 jaar geleden, bestond de aarde uit dit Pangaea, omgeven door 1 oceaan: Panthalassa. Deze oceaan was natuurlijk volledig zout. Omdat het continent nog niet was opengebroken, was zoetwater heel moeilijk te vinden. Ecologisch gezien heeft dit dus een grote invloed op leven.
De wereld bestaat nu nog steeds uit wereldzeeën en zeeën die zout zijn (ontstaan uit Panthalassa). Sodium uit de bodem en chloride uit het binnenste van de aarde houdt dit al miljoenen jaren (en langer) in stand.
Het weinige zoetwater dat de aarde rijk is, komt dus doordat het zeewater verdampt en het zout niet mee verdampt. Dit komt in de lucht en neemt weer allerlei vormen en toestanden aan. De oorsprong van zoetwater is dus altijd een vorm van neerslag.
Deze neerslag komt uiteindelijk weer in de bodem of rivieren richting zee.
Hierdoor bouwden en bouwen mensen waterputten, gingen en gaan mensen bij een rivier wonen en zoeken dieren ook rivieren op.
Pas als je een klein stukje zee afsluit van de zee, zal het water steeds minder zout worden doordat er alleen maar zoetwater wordt aangevoerd. De zoet-aanvoer naar alle wereldzeeën en zeeën ondervindt hier nauwelijks hinder van.
https://www.watereducatie.nl/nieuws/126-waterkringloop-er-komt-niks-bij-er-gaat-niks-af
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pangea
https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsselmeer
https://www.kijkmagazine.nl/science/waarom-is-de-zee-zout/
Toegevoegd op 03 februari 2019 21:02: tekst
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing