De aarde is ideaal voor leven. Waarom zien we het (nieuwe) leven dan niet overal om ons heen ontstaan ?
We zijn overal in de ruimte op zoek naar planeten met vloeibaar water en zo. De veronderstelling is dat dat een belangrijke aanwijzing is van mogelijk buitenaards leven.
Hier op aarde is de situatie per definitie geschikt voor leven. Toch is er al heel lang geen nieuw leven ontstaan.
Is daar een (niet-religieuze !) verklaring voor ?
Toegevoegd na 2 uur:
Voor de volledigheid: ik bedoel inderdaad: "Abiogenese"
In 2009 zijn er op aarde 19.232 nieuwe levensvormen ontdekt. Het gaat om kikkers, vleermuizen maar ook om planten en heel wat kevers, spinnen en mijten. Gegevens van 2010 en 2011 zijn nog niet beschikbaar.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Abiogenese Abiogenese is het (hypothetische) ontstaan van leven uit niet-levende materie. De wetenschappelijke visie over het EERSTE ontstaan van leven. Dat is minstens eenmaal gebeurd. Waarom gebeurt dat niet constant, dat is de vraag die vrager voor ogen heeft.
Het ontstaat sus ontelbare keren.
De aarde is voor sommige op de aarde ontstane levensvormen blijkbaar voldoende om te overleven onder bepaalde omstandigheden. "Waarom zien we het (nieuwe) leven dan niet overal om ons heen ontstaan?" Dat is een vreemde sprong. Dat leven ergens relatief goed kan gedijen is niet hetzelfde als dat leven ergens makkelijk kan ontstaan.
Nee, het is geen 'nieuw' leven. Het zijn nog steeds dezelfde cellen, na een deling, en soms met wat gehusseld DNA.
Zolang nog niet alle soorten beschreven zijn, kun je niet stellen dat er geen nieuwe soorten ontstaan.
Ik ben bang dat je het hele principe van de vraag mist. Check de wiki over abiogenese. Of wilde je beweren dat er tussen de nieuw ontdekte (oude) levensvormen wellicht levensvormen tussenzitten die onafhankelijk van onze levenslijn zijn ontstaan?
"Er zijn in 2009 zo’n 20.000 nieuwe soorten beschreven. Het lijkt erop dat nog maar een fractie van het aantal levensvormen beschreven is.
Zolang nog niet alle soorten beschreven zijn, kun je niet stellen dat er geen nieuwe soorten ontstaan." Uiteindelijk heb je daar een soort gelijk in, maar dan zou je ZELFS kunnen beweren dat als we vier jaar lang geen nieuwe soorten er meer bij vinden je dan NOG niet kan concluderen dat er geen abiogenese meer plaatsvindt of vaker heeft plaatsgevonden. De kans dat een nieuw gevonden levenssoort uit een lijn komt die niet de onze is is al onnoemelijk klein. Daarnaast is de vraag:
"Waarom zien we het (nieuwe) leven dan niet overal om ons heen ontstaan ?" Dus zeg een paar keer per jaar dat er abiogenese optreedt. Of dat als je maar lang genoeg ergens een microscoop met videocamera ergens opricht je vanzelf leven ziet ontstaan uit aminozuren (was het dacht ik). @kierkegaard47
Zou het om een onafhankelijke lijn gaan die óók miljarden jaren oud is (maar nu pas ontdekt), dan wordt het mogelijk een ander verhaal) Dat zou toch ook heel onwaarschijnlijk zijn, of dat zou dan een lijn zijn met heel weinig soorten en weinig exemplaren überhaupt waarvan nog geen enkel exemplaar ontdekt is. Of bedoel je dat we sommige soorten wellicht allang ontdekt hebben en er foutief vanuit gaan dat deze uit 1 abiogeneselijn komt? (Of nog gekker dat 2 abiogeneselijnen ooit met elkaar gekruist hebben :D).
Belangijkste argumenten hiervoor zijn, dat een aantal biochemische reacties en stoffen universeel zijn, met name die te maken hebben met energievoorziening (gebruik van ATP, acetyl-CoA, cytochroom c) en erfelijkheid/informatie (DNA, RNA, en erfelijke code; de genetische code die DNA en 20 aminozuren linkt is universeel).
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.