Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn alle katten panisch voor een elektrische tandenborstel?

Ik merkte laatst dat de twee katten die ik "goed ken" werkelijk absoluut totaal panisch zijn voor een elektrische tandenborstel. Hiermee verder experimenterend bleken ze net zo panisch te zijn voor het elektrische scheerapparaat van een vriend.

Zodra het apparaat aanstaat, houden ze het goed in de gaten. Houd ik de tandenborstel op minder dan een meter van de kat, dan deinst die angstig achteruit. Hij loopt zelfs letterlijk achteruit, met de blik strak op de tandenborstel gericht. Daarbij struikelt hij, of valt hij van een (lage) omgekeerde lade. Hij let dus echt niet op wat hij doet en waar hij heendeinst, zo bang is hij.

Leg ik de tandenborstel werkend op de grond, dan draait de kat rondjes op een afstand van een halve tot een hele meter rond de tandenborstel. Daarbij houdt hij continu één pootje in de "mep-stand".

Mijn vragen zijn:
--   Zijn alle katten zo panisch voor dergelijke apparaten, of alleen deze twee?
--   Wat zou de oorzaak kunnen zijn van deze enorme angst?
 

Cryofiel
9 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Nee, natuurlijk zijn niet alle katten panisch voor electrische apparaten, hoewel heel veel katten een stofzuiger wel het toppunt van eng vinden.
Alles valt of staat met de socialisatie, en met name de eerste socialisatiefase, zo tussen week 3 en week 8.
In deze periode kennen de kittens nog geen angst, en staan ze volop open voor nieuwe ervaringen. Kittens die in deze fase regelmatig in aanraking komen (op een positieve of neutrale manier uiteraard) met mensen en hun aanrakingen, autorijden, honden, electrische tandenborstels en ga zo maar door, zullen dit voor normaal aannemen, en hier niet angstig voor zijn.
Latere herhaalde of heftige negatieve ervaringen kunnen dit uiteraard weer (deels) ongedaan maken.

Wat daarnaast ook een rol speelt in de manier waarop katten voor hun onbekende zaken benaderen, is hun karakter. Grofweg kan je katten verdelen in timide, laconieke en zelfverzekerde exemplaren. Logischerwijze zal een zelfverzekerde kat eerder op onderzoek uitgaan als hij met een onbekend en mogelijk gevaarlijk iets wordt geconfronteerd dan een timide exemplaar.

Ik zou de experimenten verder staken en de tandenborstel verder gewoon gebruiken waar die voor bedoeld is. Katten kunnen snel gestressd zijn. Stress kan zich weer vertalen in gedrags- en/of lichamelijke problemen, en daar zit niemand op te wachten.
Rieneke1
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing