Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Bestaat er nou zoiets als ras binnen mensen?

Bij dieren spreken we over rassen, als we dat bij mensen doen ontstaat vaak direct een discussie omdat dit een beladen begrip is. Maar als je sec naar de het verschil kijkt welke een bioloog maakt als hij dierenrassen indeelt, zijn die verschillen dan niet net zo groot als de verschillen die men in menselijke kenmerken vindt?

Wanneer spreekt men dus van een ander ras bij dieren? En als je dat dan doortrekt naar mensen, hoeveel mensenrassen heb je dan?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

Als binnen één soort organismen (van boterbloemen tot mensen) groepen bestaan die erfelijk bepaalde verschillen vertonen, spreek je van een ras.
Er bestaan dus ook mensenrassen.

Dat we tegenwoordig zo bang zijn voor die term komt door het gruwelijke misbruik dat ervan is gemaakt, inclusief gefantaseerde kenmerken als intelligentie, integriteit, etc.
De mensen die die termen voorál gebruiken, behoren toevalligerwijs altijd tot het ras met de beste eigenschappen.

Toegevoegd na 1 minuut:
Hoevéél rassen er bestaan hangt af van de vraag op welk(e) kenmerk(en) je let en hoe scherp je die afgrenst.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Het gekke is dat de term ras voor zover ik kan nagaan alleen bij huisdieren in gebruik is. Hondenrassen, kippenrassen, konijnenrassen en ga maar door. Bij wilde dieren lees ik nooit over rassen maar over ondersoorten, clinale variaties of variëteiten. Mensen kunnen onderling zodanige uiterlijke verschillen tonen dat een huisdierfokker zonder meer zou spreken van verschillende rassen en een bioloog van ondersoorten. Het is dus maar welke naam je erop plakt (en ga er vooral geen vooroordelen over eigenschappen aan koppelen!) maar omdat de mens vrijwel alle domesticatiekenmerken vertoont die bij huisdieren bekend zijn (dwerggroei, albinisme, loslaten van vaste bronsttijd en nog veel meer) is het het eerlijkst om van rassen te spreken bij mensen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Uit wiki: "Biologisch gezien bestaan er naar hedendaagse inzichten binnen de soort Homo sapiens echter geen rassen en algemeen gelden dergelijke indelingen in de wetenschap als verouderd."
WimNobel
9 jaar geleden
Ja er zijn drie rassen binnen onze soort (homo sapiens sapiens)

het eerste ras vertoond veel kenmerken met eerdere mens achtige waaronder homo erectus dit ras is het negroïde ras en komt voor in Afrika en Australië kenmerken zijn zwart kroes haar, zwarte ogen, zwarte huid, groter oren en brede neus er zijn veel verschillende groepen mense zoals de Khoi San en de Aboriginals die afwijken.

Het derde ras is het mongoloïde ras (Aziatisch) ken merken zijn spleet ogen, zwart haar, klein postuur, en bruin, wit tot gele huid, mensen van dit ras zijn vooral te vinden in Oost Eurazië en Oceanië maar mensen van dit ras hebben ook de nieuwe wereld bevolkt.

Het derde en laatste ras is het kaukasisch ras kenmerken zijn: bleke tot licht bruine huid, variatie in haarkleur, variatie in oog kleur, lang postuur. Mensen van dit ras komen oorspronkelijk uit de Kaukasus bergen en hebben vervolgens via het Midden-Oosten Iran bevolkt en zijn daarna terug gegaan om via Rusland Europa te bevolken op de inheemse bevolking. vanaf 1700 heeft dit ras zich massal naar de nieuwe wereld begeven en zich gemend met de lokale mongoloïde bevolking.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
We moeten erg ver terug in de tijd, om het woord 'ras' te duiden. Eigenlijk is het onzeker waarvan het woord komt.

Via het Bulgaars dat ik leer, denk ik persoonlijk dat het erg oude woord 'paca' daar verwijst naar het Hebreeuwse 'rosh' dat ook terugkeert in het latere Arabische 'ra' gevolgd door een klinkerruimte (klinkers werden niet geschreven, dus wat daartussen is evenmin zeker qua oudste vorm die dichts bij het Hebreeuws moet aanleunen) door de medeklinker 's' en dus analoog is aan het Hebreeuws.

Daar betekende dat in godsdienstige teksten zowel 'hoofd' als 'origine'.

Om je in het Nederlands het 'oergevoel' te geven waar die klanken naar verwijzen, moet je denken aan 'ons' woord 'rasveredeling', en dat verwijst naar een hele oude cultuur van bloemen die ook al bij de oude Chinezen werden samengebracht om tot nieuwe soorten te leiden.

In mijn jeugd werd er dan ook op school geleerd dat er een vijftal menselijke rassen waren, met o.a. een ander 'afweersysteem'. Chinezen waren daarbij allergisch aan melk, terwijl wij moesten opletten met te veel rijst en dat ook merkten als we er veel van aten als we naar het toilet moesten. Zelf had ik dan weer persoonlijk een allergie op tomaten, waar Spanjaarden totaal geen probleem mee hebben, terwijl we toch tot hetzelfde 'ras' gerekend worden.

Het is dus altijd een kunstmatige indeling, zoals elke indeling die de mens maakt bij het 'beschrijven des dinges'.

Niettemin zul je ook wel merken, dat wij zwarten, Chinezen en indianen (+ inuïts) niet zo goed uit elkaar kunnen houden, en zij blanken bijvoorbeeld niet. Tot je er meer mee optrekt, en ik ze nu al wel beter kan differenciëren, het is dus ook een gewoonte.

Ook bij honden is er trouwens racisme, en een spreuk die in de meeste talen minstens 500 jaar oud is, is het equivalent van "soort zoekt soort", waarbij we 'bang' reageren op andere 'soorten/rassen'. Maar onbekend is ook onbemind.

Dus, ja natuurlijk bestaat er zoiets als rassen en rasveredeling binnen mensen. Maar die indeling is altijd in zekere zin kunstmatig, en deels door een hele lange geschiedenis van kinderen. Er is nog nooit een tijdperk geweest waarbij zoveel 'veredeld' werd tussen rassen als nu met de globalisering...

+je
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing