Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is er verschil in aanpak van het immuunsysteem bij de bestrijding van virussen en bacterien?

Virussen zijn toch fundamenteel anders dan bacterien, maar van beide kunnen we ziek worden, en beide zal het immuunsysteem aanvallen. Maar is er ook een verschil in aanpak?

erotisi
9 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Nee, er is geen belangrijk verschil in aanpak. Op een infectie door bacterie of virus zal het lichaam doorgaans reageren met koorts: in theorie zeer effectief, want je verschuift je lichaamstemperatuur, zodat die niet meer in het optimum van virus of bacterie valt. Overigens kan die verschuiving zo sterk zijn, dat zowel het virus (of de bacterie) als de patient sterft, het is dus echt mogelijk om te overlijden aan de koorts die de patient 'zelf gemaakt heeft'. Wat er door koorts fout kan gaan (vooral enzymen die niet goed meer werken) lees je in bron 1. Het nuttige effect van koorts lees je in bron 2. Koorts onderdrukken is prima, maar alleen als het uit de hand zou dreigen te lopen (40 graden of meer).

De oorzaak dat het lichaam koorts 'laat ontstaan' zijn vaak de gifstoffen die de bacterien en virussen maken -- dus niet hun aanwezigheid op zich.

Toegevoegd na 2 minuten:
vond nog een nuttige bron.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ja, er is een groot verschil in aanpak.
Bacteriele infecties wordne vooral aangepakt door antilichamen met effectorfuncties; waarna complement en NK cellen de bacterien doden.
Virale infecties worden aangepakt door een combinatie van neutraliserende antilichamen en cytotoxische T-cellen.
tinus1969
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing