Kun je de scherpe/hete smaak van een spaanse peper ook op je huid waarnemen?
De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak van Spaanse peper smaak is capsaïcine. Deze stof heeft gemeen dat ze direct de warmtereceptoren in de mond prikkelen. Hierdoor wordt de smaak vaak als 'heet' omschreven.
Capsaïcine is een alkaloïde dat de nociceptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. Het komt voor in paprikasoorten, vooral hete rode - of chilipeper.
Een nociceptor of pijnreceptor is een zenuwuiteinde dat gespecialiseerd is in het waarnemen van prikkels die een schadelijke invloed (Latijn: nocere = schaden) op het organisme kunnen hebben. Dergelijke prikkels wekken doorgaans een gevoel van pijn op. Er bestaan verschillende soorten nociceptoren, verspreid over het lichaam. Sommigen zijn gespecialiseerd in waarneming van mechanische invloeden (zoals druk, scherpe voorwerpen), anderen in het waarnemen van lage of hoge temperatuur (koude: < 5°C, of warmte: > 45°C) en chemische stoffen (zoals Spaanse Peper).
Maar de vraag uiteindelijk dus of je spaanse peper alleen kunt voelen met je mond/tong of ook op andere lichaamsdelen?
Zou het bijvoorbeeld 'zeer' doen als je een peper langere tijd op je arm houdt?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_peper
https://nl.wikipedia.org/wiki/Capsa%C3%AFcine
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nociceptor
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.