Heeft rood vlees vaker verzadigde vetten dan wit vlees? Zo ja, waardoor komt dat?
De verzadigde vetten in rood vlees kunnen het cholesterolgehalte verhogen. Magere soorten rood vlees zoals rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigde vetten dan vette soorten.
Het spiervlees van kip en ander gevogelte en pluimvee is wit: we noemen dit dan ook wit vlees.
http://www.gezondheidsnet.nl/darmkanker/rood-vlees-is-het-echt-zo-ongezond
Maar waarom zit er in rood vlees vaker verzadigde vetten? Ligt dat aan het bloed wat er nog in zit?
Dat varkensvlees het vetste zou zijn klopt niet, althans niet in zijn algemeenheid. We spreken immers niet voor niets van een mager speenvarken. En in Japan worden runderen zo gevoederd, dat hun vlees zo veel mogelijk dooraderd (dus vet) wordt.
Varkensvlees kan inderdaad wel behoorlijk vet zijn, maar dat kan bij rundvlees en kip ook. De twee soorten vlees die geregeld worden gegeten, waarbij althans ik nooit vet heb gezien, zijn konijn en haas.
Het gehalte aan (verzadigd of niet verzadigd) vet ligt overigens voor een groot deel aan de voeding van het dier.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.