Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is immunohistochemie?

We hebben deze week les gekregen over immunohistochemie. Maar ik begrijp niet wat het echt inhoud. Men zegt dat men dit toepast om bepaalde antigenen op te sporen mbv de specifieke antistoffen,maar men zegt ook dat ze het toepassen om proteinen op te sporen.. Worden ze dan voor beide gebruikt? We hebbe ook een voorbeeld experiment behandeld waarbij met een vreemd stof inbrengt bij een muis waardoor het antistoffen zal aanmaken, deze worden dan geisoleerd en ergen anders ingebracht.. Ik begrijp niet wat de link hiermee is

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Biologie

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

De omschrijving volgens wiki (komt al aardig overeen met wat je zelf op schreef):

Immuunhistochemie, immunohistochemie of IHC verwijst naar de techniek van lokaliseren van componenten (antigenen) in biologische weefsels met behulp van specifieke antilichamen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Immuunhistochemie

Antistoffen kunnen zeer selectief ingezet worden. De kop van zo'n antilichaam past precies om een ander stukje van bijv een virus (https://nl.wikipedia.org/wiki/Immunoglobuline). Net zoals DNA op elkaar past. (kan even niet op de juiste term komen, sorry).

Juist doordat het zo specifiek is, kan je er heel goed op zoek gaan naar bepaalde andere stoffen in het lichaam, bijvoorbeeld antilichamen.

Dit kan je op 2 manieren doen (even heel basis)
- buiten het lichaam
- binnen het lichaam

Buiten het lichaam doe je door bloed af te nemen, plasma van te maken (of serum) en mbv de techniek ELISA (https://nl.wikipedia.org/wiki/ELISA) de antilichamen te meten. Heel veel laboratoriumtesten worden op deze manier uitgevoerd en is heel goedte automatiseren.

Binnen het lichaam werkt het op dezelfde manier, maar dit kan je gebruiken om medicijnen heel specifiek op een bepaalde plaats af te leveren.

Maar de basis is dat je een stof hebt (een antilichaam) die heel specifiek kan binden aan een andere stof (bijv ook een antilichaam, een type celwand (die bij kanker anders is dan bij gewone cellen), etc). Het feit dat het boek verwijst naar eiwitten is omdat alle antilichamen, of heel veel andere macromoleculen in het lichaam, eiwitten zijn.
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image