Wat is de functie van tannines in eikels?
Zowel de bladeren als de eikels van de eik bevatten tannines. Deze tannines kunnen het maagdarmstelsel irriteren. In het lichaam worden zij omgezet tot pyrogallol, een sterk bloedgif, dat hemolyse veroorzaakt. Eikels zijn giftig voor mensen.
Tannines hebben een zogenaamde adstringerende of samentrekkende werking. Tannine bindt zich aan eiwitten met als gevolg dat de eiwitten gefixeerd worden. Een slok sterke thee of tanninerijke wijn of een hapje galappel doet de mond stroever worden; het doet de mond samentrekken.
Tannines zijn polyfenolen. De stof is van invloed op de smaak, kleur en structuur van onder andere wijn en thee. Ook in hout (onder andere eik) en vruchten (onder andere kweepeer, avocado, kaki) en galappels zit tannine.
Maar waarvoor dienen tannines in eikels nu eigenlijk? Is dat om de eikel stevigheid te geven of is het gezien de giftigheid voor mensen eerder een manier om ervoor te zorgen dat ze niet gegeten worden? Of....
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.