Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom bestaat er volgens de wetten van Mendel geen wit ogige vrouwelijke fruitvliegjes in de F2 generatie?

Als je homozygoot ouders: mannetje (wild) en vrouwtje (white) met elkaar kruist dus: AA x aa, onstaat er in de F1 generatie: Aa. Als je de F1 generatie verder kruist dus: Aa x Aa, krijg de nakomelingen met het genotype AA : Aa : aa in de F2. Als het goed is heb je dus ook nakomelingen met aa in de F2 generatie. Waarom kan je dan in de F2 generatie volgens de wetten van Mendel geen vrouwtjes waarnemen met het genotype aa, die dus witte ogen hebben?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Een wit- ogige fruitvlieg is een mutant. Dus een " losse" afwijking.

Van de fruitvliegjes hebben alleen mannetjes witte ogen.
Het witte-ogengen is dus geslachtsbonden.
Dan kun je geen vrouwtjes met witte ogen krijgen.

---------- Zie onderzoek van Thomas Hunt : -----------------

In navolging van C. W. Woodworth en William E. Castle begon Morgan te werken aan de Drosophila melanogaster. Met Fernandus Payne muteerde hij Drosophila met Röntgenstralen en begon kruisingsexperimenten, maar had twee jaar geen duidelijk succes. Castle had het ook moeilijk met het identificeren van mutaties in de fruitvlieg, niet ongewoon, gegeven de kleine afmeting van het vliegje. Uiteindelijk merkte Morgan in 1901 een wit-ogige mannelijke mutant op tussen de rood-ogige veldstam.
Hij kruiste deze wit-ogige vlieg met een rood-ogig vrouwtje. Hun afstammelingen hadden allemaal rode ogen, wat aannemelijk maakte dat de soort met de witte ogen recessief was. Morgan noemde het daarom het gen wit. Bij het doorfokken van de mutanten merkte hij op dat alleen de mannetjes witte ogen hadden. Hij ontdekte ook een variëteit met paarse ogen die een verschillend soort erfelijkheid vertoonde. Hij schreef een paper dat in 1911 verscheen in Science waarin hij concludeerde dat
(1) sommige eigenschappen geslachtsgebonden zijn,
(2) de eigenschap waarschijnlijk op een geslachtschromosoom ligt, en
(3) andere genen waarschijnlijk ook op chromosomen liggen.
----------------------
Erna55
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing