Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom worden mensen wel kaal op de schedel en dieren niet?

Misschien zijn er wel dieren die net zoals sommige mensen erfelijk gezien kaal worden, maar ik zou niet weten welke dieren dat dan zijn.
Apen misschien? Geen idee...

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Biologie

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Op http://sciencenordic.com/why-do-men-grow-bald vind je wat uitleg, maar het is eigenlijk redelijk eenvoudig:

Niet alleen andere diersoorten, maar ook vrouwen verliezen hun haar niet.

Bij mijn mannelijke ascendenten en zeven broers, start de kaalheid trouwens hoofdzakelijk vanaf het voorhoofd en als je wat dieper nadenkt is het redelijk logisch.

Mannen zijn redelijk sterk en hebben andere spier/vet verhoudingen dan vrouwen. De functie van het haar (Desmond Morris is de specialist daarin en schreef er hele boeken over) is ook bescherming van de huid bij het jagen. Sinds mijn zoon nu ook metselaar werd, heeft hij veel meer behaarde armen dan de gemiddelde man, deels door de temperatuurverschillen en veel buiten te zitten. Mijn haar beschermt mij ook tegen de zon waar ik mij in heel warme dagen liever niet aan blootstel van nature uit.

Heel dat proces gaat in combinatie met de mannelijke hormonen, maar let ook al op bijv. het verschil tussen Aziatische en Kaukasische mannen in het artikel en ook de gekastreerde mannen in de middleeuwen die hun haar NIET verloren overigens in poging tot bewijsvoering.

Maar het is meer dan het testosteron kan ik je uit mijn wijze 50 jaartjes zeggen:

Kijk, na de jeugd, toonbeeld van haardos, heb ik ook nu op dit moment van de lente, weer een extra groeischeut in mijn baardhaar ("gaat mee met het gras", zeg ik altijd al lachend). Ook 's morgens moet mijn haar wakker worden, ook al is haar technisch gezien "dode materie". Maar ik word ouder wat betekent dat het plots misloopt met cellen omdat zij zich maar beperkt kunnen replikeren. Ik merkte het vanaf 45 vooral gelijktijdig of samenhangend met deze verschijnselen:
1. Grijs haar in mijn baard (kleurfactor van cellen kopieert niet meer, kopie van kopie van kopie op een fotocopiemachine loopt op een bepaald moment fout en gaat dan sneller 'fout')
2. Haargroei in mijn neus en oren, en nee, dat is niet leuk noch mooi (toont oud).
3. Ik moet geregeld harder aan mijn haar trekken om het zo sterk te houden op mijn hoofd, maar toch mindert het. Vrouwen verliezen op dezelfde leeftijd almaar meer haar maar bij hen is dat over het hele hoofd (ik kuis badkamers dus ook dat weet ik vanuit eigen ondervinding). Mijn tweelingzielinwordingsvriendin (sorry voor het woord, maar zij is nagenoeg exact mijn leeftijd en dus studieobject) krijgt "mooie grijze haren".

Tot slot is het bij dieren ook zo: mijn Tervuerense herder Eclipse, grijst wondermooi prachtig!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Het voordeel van mijn honden was dat zij in versneld tempo ook wetenschappelijk tonen hoe ik ouder word. Eclipse is van 26/11/2005 en haalt mij nu qua omgerekende leeftijd in, je kunt dit ook bestuderen met beestjes rondom jou. Heb eerbied voor die grijze haren, er staat veel wijsheid tegenover, dus "elck nadeel heb sij voordeel".
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Maar wat is nou het antwoord? Ik kan het niet vinden tussen al de lappen tekst. Laat ik de vraag nogmaals stellen: Waarom worden mensen wel kaal op de schedel en dieren niet?
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
dieren worden dus ook kaler het komt gewoon door de invloed van het milieu
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Je hebt gelijk Smollie, ik denk dan heel kort door de bocht of recht door zee als volgt:
1. mensen hebben niet alleen reptiel en zoogdierhersenen maar ook een hele grote dosis die we beschouwen als mensenhersenen. MAAR: die mensenhersenen zijn niet om te denken (wat we nochtans net wel denken) maar voor de bijzonder fijne motoriek bij de mens: vingers en mond + tong en de vele taalcentra die daaruit volgden.
2. mensen worden relatief veel ouder dan dieren en 'lappen zichzelf ook op'. Niettemin worden mannen en vrouwen zelfs onvruchtbaar (dieren zijn dan meestal al dood) en tijdens die onvruchtbaarheidsfase werkt bij de mannen de testosteron heel destructief. Door de enorme bloeddoorstroming en cellenacties in het hoofd door die grote mensenhersenen, wordt het voorhoofd dus versneld kaal en dikwijls ook de hoofdhuid. Zoals gezegd, bij gekastreerden is dit niet zo. De natuurlijke functie van het hoofdhaar ter bescherming bij de jacht en het buiten 'tjolen' in koud/warm zonneverhitte droog/ sneeuwkoel nat en misschien een periode dat de mens ooit moest overleven in het water, maakt dat het initiële haar van de geboorte daar dan ook snelst wegvalt. Haarkappers zouden trouwens een even oud beroep hebben als de prostituees... "Invloed van het milieu" is juist als je met het "milieu" bedoeld dat de omgeving (of het NIET nodig hebben of niet meer hard trekken aan onze haren door onze ouders zoals in mijn opvoeding 'normaal' was bij misstappen), en onze voeding en onze hormonen dat veroorzaken. "invloed van het milieu" is niet juist als je bedoelt dat het iets zou zijn van de 'moderne mens', want dit is al zeker een vierduizend jaar zo bij ons mens...dom!
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image