Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom gaat de impulsgeleiding door dikkere neuronuitlopers sneller?

Bron: http://www.10voorbiologie.nl/index.php?cat=9&id=137&par=139&sub=1092#content

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Men 'vermoedt' dat de impulsgeleiding door dikkere neuronuitlopers sneller gaan, maar eigenlijk is dit niet heel zeker.

Kijk, de theorie hierboven vertrekt van wat we weten uit natuurkunde en scheikunde in combinatie met de theorie die we hebben rond polarisatie = elektriciteit.

Je vraagt is goed, want het is nog niet zo heel lang, dat wetenschappers dachten wat 95% van de mensen op de straat denken over elektriciteit en elektronen (ionen in vloeistof): Als je 230 volt uit je boormachine haalt, dat die onmiddellijk de stroom 'achteruit' gebruikt vanuit de centrale, of zegge zelfs simpeler die uit het stopcontact of iets vroeger uit je grote zekeringenkast (lees: schakelkast).

Nee, het 'duwen' is een betere theorie, want het kan ettelijke seconden, minuten tot uren en zelfs dagen duren dat de echte elektron die in de kerncentrale 'wegloopt', eruit komt langs uw kant. Tenminste, zo denken we er 'nu' over.

Hier lees je hetzelfde (of je voor mij ion in vloeistof of gas dan wel elektron gebruikt zoals bij koperdraad van 2,5 mm³, maakt voor mij niets uit) met dezelfde logica:

We nemen de superalgemene theorie eerst: Neem op je huid een prikkel. Nieuw onderzoek wijst uit dat een tactiele prikkel (bijv. naald) meteen van een thermische prikkel wordt onderscheiden, maar dat is buiten je vraag hier. In de zenuwbaan wordt door een cel dan een 'impuls' opgewekt, die duwt, ik zeg: schrijft, tegen de volgende ion/elektron en zo komt langs de andere zij er een ion/elektron 'uit te vallen' die dan door de hersenen of iets anders wordt 'gelezen'. Er zit een klein verschil tussen, maar de prikkel zoekt langs de zenuwbaan de weg met de minste weerstand, maar piepkleine prikkels zul je dus niet voelen.

De elektriciteit heeft net als de gewone theorie met stromend water bij verval twee of eigenlijk drie componenten om "veel informatie te schrijven > lezen":

1. hoe breder je buis, hoe meer informatie je erin kunt pompen.
2. het type buis telt ook, zegge: de geleiding (hier komt myeline op de proppen)
3. je kunt het natuurlijk ook harder erin duwen, maar dat hangt minder af van de buis, dus dit is een deels 'valse' derde component maar het beïnvloedt wel.

Dus 2. snap je blijkbaar (bij baby's zorgt myeline voor enorme versnelling vd hersenen)

1 is dus: Als je een grotere buis hebt, wordt die niet warm en kan de ion zonder 'zijkant' gemakkelijker 'duwen' zodat de informatie 'gemakkelijker' (niet altijd sneller!) de andere kant bereikt.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing