Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoeveel en welke klassen bestaan er binnen het dierenrijk?

Gaat echt om de klassen. Dus niet om het rijk of de stammen.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Biologie

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Oei, erg gevaarlijke vraag.

Dit staat helemaal niet vast, en vermoed wordt dat men de 'klassen' volledig zal herzien binnen een jaar of 30 als we genetisch een aantal dingen op een betere manier zullen onderbrengen dan nu.

Het verhaal is al redelijk lang en Darwin gaf een hele grote doorbrak hierin met zijn "Origin of Species", maar nog meer hadden we http://nl.wikipedia.org/wiki/Carolus_Linnaeus die echter geen Stam had, maar 6 klassen beschouwde (zie verder)

Elke indeling is kunstmatig en dat is al zeker zo voor dieren en planten. Ik verwijs voor de huidige stand van zaken naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Taxonomische_rang waar je deze 'hoofdindeling' vindt die ik hier citeer:

"Traditionele rangen[bewerken]
De traditionele rangen voor taxonomische groepen zijn als volgt, van veelomvattend naar minder omvattend:

Rijk
+ Stam
++ Klasse
+++ Orde
+++ + Familie
+++ ++ Geslacht
+++ +++ Soort
Op tussenliggende plaatsen zijn tussenrangen, zoals onderfamilie, superfamilie, onderorde en superorde.

Hiërarchie houdt in dat hierbij dat elk taxon (vanaf het niveau van soort) valt onder slechts één taxon van het eerstvolgende hogere niveau. De centrale rang daarbij is de soort, die altijd een naam krijgen die bestaat uit twee delen: de geslachtsnaam (met een hoofdletter), en als aanvulling daarachter de soortsepitheton (met een kleine letter). Dat houdt in dat soorten worden samengevoegd tot geslachten, deze weer tot families, ordes, klasses, stammen en rijken. Het hoogste niveau omvat theoretisch alle levende organismen. De soorten kunnen naar behoeft weer worden onderverdeeld in ondersoorten, variëteiten en vormen."

Je zit dus redelijk bovenaan, bijv.:
Dierenrijk
+ Stam = Phylum: NIET volgens indeling Linnaeus
++ Klasse: bijv. vissen

Linnaeus deelde de dieren in 6 klassen in, de Pisces (vissen), Amphibia (amfibieën en reptielen), Aves (vogels), Mammalia (zoogdieren), Insecta (insecten) en de Vermes (restgroep met "wormen" en andere dieren).

Tegenwoordig gaan de eerste vier naar het pylum Chordata, de insecten naar de Geleedpotigen en de Vermes worden verspreid over een heel aantal klassen.

Door dit laatste kun je dus eigenlijk stellen dat er niet 'een aantal klassen' is, maar dat we indelen volgens eigenschappen.

Als we nu echter over zoölogie spreken, bepaalt de ICZN deze taxonomische indeling:

Rijk
Stam
>>> Klasse: zie http://en.wikipedia.org/wiki/Class_(biology)
Orde
Familie
Geslacht
Soort
Ondersoort
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Het aantal 'klassen' in de dierenfamilie zelf varieert tussen de 60 en de 170 naargelang de bron. Bij reptielen bijv. is er terug een tendens om klassen weer samen te nemen op basis van DNA-onderzoek. Bij insecten verruimt het op dit moment dan weer enorm. Eigenlijk heb je gelijk, er is dringend noodzaak aan betere criteria, want het feit dat zelfs Linnaeus en Darwin andere indelingen deden en er zo'n groot verschil zit qua indeling zonder dat er ergens zelfs een ECHTE norm is om klassen van elkaar te onderscheiden en men zoveel tussenstappen heeft (de ene zegt 7 klassen bij de dieren, Linnaeus zegt 6, Wikipedia zegt hierboven fouteif dat er ook nu nog 6 klassen zijn bij de dieren zelf terwijl ze zelf dan weer stellen dat er meer dan 100 zijn in het Engels, bewijst dat het een wanordelijk zootje geworden is dat enkel bruikbaar is voor wetenschappers en dus voor misbruik). Zie ook zelfde vraag bij yahoo op https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20110502123647AA5yYGQ waar men op 88 uitkomt. Wie van de jongeren hier voelt zich geroepen om zich te specialiseren in organische scheikunde en fysica om van daaruit binnen 30 jaar een nieuwe Darwin te worden? Ik volg de Fransen die er zo'n 80 tal vaststellen, op http://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_classes_du_r%C3%A8gne_animal tel ik er 79, denk ik. Daar wordt het meteen ook duidelijk hoe men 'forceert' tussen hoofdklassen en subklassen... Waarom ik de Franse volg? Omdat dit zo'n maniakken in 'tellen' zijn en zij veel koelbloediger zijn in wetenschap dan de Amerikanen die altijd overdrijven in classificaties en complexiteit. Met deze wetenschap kun je echter net omgekeerd zelf voor de Amerikanen kiezen als je vind dat je complexiteit beter volgt.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Als er eigenlijk een prof je dus vraagt hoeveel klassen er zijn, dien je eigenlijk meteen te antwoorden: Wat bedoelt u met klasse, want zelfs per taal en per universiteit is er... veel taalverwarring wat precies een klasse is. "In de tijd, toen de dieren nog spraken..." waren de dieren nog niet ingedeeld in klassen. Daarom besloten de dieren plots ook niet meer te spreken en begrijpen ze elkaar sindsdien veel beter dan de mensen elkaar begrijpen (met de illusie elkaar te begrijpen).
tinus1969
9 jaar geleden
Veel woorden, weinig duidelijkheid. En je suggereert meer onenigheid dan er is.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Er IS meer onenigheid dan wetenschappers willen toegeven. Ik daag je hier uit: Geef mij eens de definitie wat de ene klasse afscheidt van de andere? Voor 30 jaar was dat simpeler dan nu, maar met de huidige stand van wetenschappelijke vorderingen heeft men zoveel tegenstrijdigheden ontdekt, dan het moeilijker geworden is dan ooit. In kern: Linaeus sprak origineel maar van 6 dierenklassen en begon ze zo in te delen. Daarna werd dat een 'hoger niveau' een 'bovenklasse' en werden de vissen in klassen onderverdeeld. En nu raakt men echt het Noorden kwijt. Waar je wel gelijk in hebt, is dat er zo weinig geleerden zijn die nog durven klassen indelen, dat het LIJKT alsof er eensgezindheid is. Enkel arrogante geleerden (niet Einstein dus, niet Darwin dus, niet Linaeus dus) zeggen: er zijn zoveel klassen. Hoeveel missing links zijn er intussen? Er zijn er meer bijgekomen dan er opgelost zijn. Elk antwoord van een geleerde, brengt altijd 3 extra vragen. Als er geen onenigheid zou zijn, zou je gewoon met google kunnen zoeken op "number of classes" met quotes en meteen een antwoord vinden. De vraagsteller Insanity (mooie naam, mijn zoons nickname op Rome Total War waar hij ooit zelfs nummer één was, was ook zo) heeft gelijk. Wij als 'beantwoorders' mogen nederig toegeven dat het antwoord niet zo eenvoudig is als de vraag... En binnen 30 jaar totaal anders beantwoord zal worden. "Klassevraag" durf ik zelfs zeggen...

Andere antwoorden (1)

Het precieze aantal is wat omstreden (niet elke zooloog vindt iets een Klasse, maar het zijn er circa 108:
(Lees meer...)
tinus1969
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image