Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is er nog steeds geen algemeen middel (antistof) tegen virussen?

Het is bekend, dat virussen zich muteren en dat je voor een mutatie weer opnieuw antistoffen moet ontwikkelen, om er immuun voor te worden. De wetenschap weet inmiddels al zoveel over de werking van virussen. Kan er niet een algemene antistof ontwikkeld worden, waarbij al rekening gehouden wordt met het muteren van virussen, zodat de mutaties van dergelijke virussen ook meteen onschadelijk gemaakt worden? In de wiskunde kun je ook extrapoleren, om voorspellingen te doen. Waarom (nog) niet bij virussen?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

er zijn 3 belangrijke redenen:
(1) virussen kunnen snel muteren, dus als het je lukt om een geneesmiddel (tegen dat bepaalde virus) te ontwikkelen, kan het virus zich al verder ontwikkeld hebben waardoor het minder of helemaal niet meer gevoelig is voor het geneesmiddel.
(2) het aantal virussen is enorm groot, dus het is nauwelijks te doen om voor elk virus een geneesmiddel te ontwikkelen -- en zie punt 1.
(3) een van de vervelende dingen van virussen is dat ze jarenlang overal voorkomen en niemand kwaad doen, tot het virus muteert en opeens wel schadelijk is. Virussen verspreiden zich razendsnel (bijv. door vogelpoep, in water en in de lucht) waardoor een epidemie van een virus lastiger is in te dammen dan die, welke dor een bacterie wordt veroorzaakt (hoewel er ook heel nare, dodelijke bacterie-infecties voorkomen).

Daarnaast speelt een rol dat, vooral om reden (1) de geneesmiddelenindustrie vaak weinig brood ziet in dergelijke medicijnen: is het niet succesvol dan lijdt de reputatie van het bedrijf eronder; is het wel succesvol dan is het virus uitgeroeid (of zo veranderd dat het ondertussen geen kwaad meer doet, want dat kan natuurlijk ook). En dan zitten ze met een grote voorraad onverkoopbaar medicijn.

Natuurlijk bestaan er wel virussen die als groep op elkaar lijken -- hun structuur lijkt op elkaar en de klachten die ze veroorzaken ook. Dus kun je een medicijn maken dat wel enigszins werkzaam is tegen alle leden van die groep virussen, bij voorbeeld griepvirussen. Een griepprik geeft nooit algehele bescherming, maar wel een zekere mate en dat tegen meerdere varianten. De reden dat die griepprik er is, is dat griep zeer algemeen is en de wereld al honderden jaren teistert; en ook omdat te voorzien is dat griep (als groep virussen) heel moeilijk zal zijn uit te roeien -- dus zit er ook voor de toekomst nog werk en inkomen aan voor de geneesmiddelenindustrie.

Toegevoegd na 2 minuten:
Wat betreft het extrapoleren: in de wiskunde is een extrapolatie het doortrekken van bijv. een grafiek; daarover heb je dus een verwachting. Bij mutaties van een virus helaas niet, je weet van te voren nooit hoe een mutatie uitvalt. Overigens kan de mutatie ook dodelijk zijn voor het virus zelf! Er is hier dus geen voorspelbaarheid!
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing