Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke kleuren zijn goed zichtbaar in het donker (evt. met een zaklamp)?

Ik overweeg een waarschuwingsbordje achter het raam te plaatsen. Het wordt ofwel een bordje met 'hier waak ik' en een plaatje van een hond, ofwel een bordje met iets als 'beveiligd door Xyz Remote Security'. Niet omdat dat zo is, wel om een gelegenheidsinbreker af te schrikken.

Bij daglicht zal het bordje goed leesbaar zijn. Maar het moet ook 's nachts goed leesbaar zijn, en wel in het licht van de (vrij veraf staande) straatverlichting, of in het licht van de zaklamp van de inbreker.

Welke kleuren kan ik het beste gebruiken om te zorgen dat het bordje ook 's nachts (al dan niet met een zaklamp) goed leesbaar is?
 

Cryofiel
10 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

fluoriserend geel en oranje zijn de beste kleuren, verkrijgbaar in spuitbus.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Heb je al eens geGoogled met de zoektermen ‘waarschuwingsborden pas op voor de hond’? Daar heb je al veel keus.
Je kunt ook iets naar eigen ontwerp laten maken.

Van een eventueel gekleurde tekst op een wit bordje blijft in zwak licht minder over dan van een zwarte tekst. Die heeft meer contrast met het wit van het bordje.
In zwak licht is het het lichte deel van een bordje wat je eigenlijk ziet; de ontbrekende stukjes zijn de letters van de tekst.

Op een zwart of donker bordje zou je witte letters moeten toepassen, maar heel erg opvallend lijkt dat in het donker niet te worden.

Een bijzonder effect kun je echter bereiken door retroflecterend materiaal in een redelijk lichte kleur te nemen, bijvoorbeeld wit, en daarop zwarte letters. Ik verwacht niet veel van het effect van kleur, wel van retroflectie.

Je kunt dus bij gespecialiseerde bedrijven bordjes met een tekst op bestelling laten maken, en vermoedelijk kan dat ook op retroflecterend materiaal, al dan niet in folievorm. Dat zijn bedrijven die naamplaatjes en bijzondere soorten huisnummers maken e.d.

Je zou ook een witte aanhangerkentekenplaat helemaal blanco kunnen nemen, misschien zijn die ook wel te krijgen op het smallere tweeregelige formaat van een motorfietskenteken. Als je je tekst of afbeelding dan met een laserprinter als een overheadsheet aanmaakt, kun je die er gewoon met een plakbandje op bevestigen, en als de “opdruk” je achteraf niet bevalt kun je hem dan later ook nog wijzigen.

Toegevoegd na 19 minuten:
Om even te preciseren: het menselijk oog is bij zwak licht erg gevoelig voor de kleur blauw. Een blauw zwaailicht in de verte valt inderdaad goed op. Op militaire vliegvelden waren de taxibaanlichten vroeger blauw, en misschien zijn ze dat nog steeds (ik kwam daar niet vaak in het donker), dan hoefde het niet zo'n sterk licht te zijn dat de nachtadaptatie van de ogen van de vlieger weer teniet zou doen.
En toen ik eens wat verder naar beneden scrollde in de talloze afbeeldingenresultaten van de zoekslag die ik noemde, vielen mij inderdaad enkele zwarte bordjes op met een vet blauw lettertype, dat op het echte bordje misschien wel heel goed werkt in het donker. Anders zouden ze zo niet maken, denk ik.
10 jaar geleden
De zenuwuiteinden in onze ogen bestaan uit 2 groepen: de staafjes (gevoelig voor licht en donker) en de kegeltjes (gevoelig voor kleuren)
Met name met weinig licht doen de kegeltjes niet zo veel. Hierdoor zien we bij weinig licht voornamelijk in zwart-wit.

Je eerste doel zou dus moeten zijn om zoveel mogelijk contrast op je bord aan te brengen. Daarnaast kan het veel schelen wanneer het achtergrond-materiaal reflecterend is. Dat verhoogt immers de lichtopbrengst.

Wil je toch (ook) kleuren gebruiken, kies dan de kleuren waar ons oog het meest gevoelig voor is: fluorescerend oranje en fluorescerend geel. (Niet voor niets de kleuren waar wegwerkers mee rond lopen en ambulances mee rond rijden.)

Hieronder zie je een grafiek met de ooggevoeligheidskromme voor kleuren. Dit maakt m.i. het meest duidelijk waarom bepaalde kleuren beter opvallen dan andere.
Plaatje bij antwoord
Ozewiezewozewiezewallakristallix
10 jaar geleden
Weliswaar zijn er al drie antwoorden gegeven, maar hoewel wordt opgemerkt dat in het schemerdonker vooral de staafjes actief zijn, gaan ze verder in op de lichtgevoeligheid van de kegeltjes. Die discussie lijkt mij minder relevant voor deze vraag.
Het lijkt mij dat eerder de gevoeligheidskromme van de staafjes hier van toepassing is. Die laat zien dat de staafjes vooral in het blauw-groen gevoelig zijn (hoewel dit niet als kleur wordt waargenomen). Daarop is het Purkinje-effect gebaseerd, d.w.z. van blauwe en rode voorwerpen die bij daglicht even helder lijken te zijn, wordt de blauwe in de schemering als lichter ervaren.
Voor het bordje zou je dus rood (donker) op een blauwe (lichte) achtergrond kunnen gebruiken. Maar zwart op wit voldoet natuurlijk net zo goed.
In het plaatje (van de engelse wiki, waar veel meer wordt uitgelegd dan op de nederlandse) is de gestippelde lijn voor de staafjes. Let wel: het is een genormaliseerde grafiek. Dat alle pieken op 100% liggen wil dus niet zeggen dat alle zintuigcellen even gevoelig zijn.
WimNobel
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing