Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hecht een virus zich aan elke cel in het lichaam?

Is het zo dat een virus zich in elke cel begeeft of alleen in bepaalde organen en weefsels? En als de verkoudheid overgaat is dat omdat het lichaam het virus heeft verslagen of leeft het door zonder problemen te geven? Graag zou ik daar antwoord op willen hebben.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Biologie
1.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Virussen hechten zich aan specifieke cellen in het lichaam; wat voor soort cel verschilt per virus. Organen en weefsels bestaan uit allerlei verschillende soorten cellen en een virus hecht dus maar aan één specifieke celsoort.
Beter gezegd: ze hechten aan specifieke eiwitten op de celmembraan. Als het eiwit waar het virus aan hecht toevallig bij meerdere celsoorten voorkomt dan kan het virus we aan al die cellen hechten. Over het algemeen gesproken kan je stellen dat ze gebruik maken van slechts één type cel.

Bij genezing van een virus infectie wordt het virus meestal verdreven uit het lichaam; alle virus deeltjes worden dood gemaakt (al ka je erover twisten of een virus überhaupt leeft.) Bij gewone verkoudheidsvirussen is dat bijvoorbeeld het geval. Er zijn echter virussen die zich in weer specifieke cellen terug kunnen trekken waarna ze voor het lichaam niet meer te vinden zijn. De herpes virussen zijn daar een voorbeeld van.
Virussen die zo verscholen in het lichaam blijven kunnen op een later tijdstip weer opvlammen. Denk dan bijvoorbeeld aan een koortslip die zo af en toe teugkomt, maar ook aan gordelroos op oudere leeftijd na de waterpokken op de kinderleeftijd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Neen, vaak sluiten ze hun DNA als een injectiespuit in een cel leeg , dit DNA dwingt de ingenomen cel om meer virus na te maken en uiteindelijk maakt de cel ZELF nieuwe virussen. Wel is de ene soort cel geschikter dan de andere om virussen te produceren en soms verbergt het virus DNA zich in ons eigen DNA welke maar voor een klein deel beschreven is met ons genoom.
Het is dus helaas niet zo dat een virus zich alleen hecht aan onze cellen maar het als een alien invasion gezien kan worden. De lichaamscellen produceren meestal veel meer dan een virus en gaat daaraan kapot. Het virusdna kan de cel ook aanzetten tot het maken van toxinen, een van de redenen waardoor we ons ziek kunnen gaan voelen.
De mogelijke voorkeur van het virus bepaalt welk orgaan wordt aangedaan, sommige virussen zijn minder kieskeurig en ruïneren hun gastheer in korte tijd.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat diverse kankersoorten een virale oorsprong hebben, deze virussen doden hun gast cel juist niet maar zetten deze aan tot ongewenste vermeerdering door ons eigen DNA te compromitteren ze zijn ahw. een met ons lichaam geworden en dan hebben we een groot probleem.
Ze verstoppen zich ook wel in ons junk DNA en blijven zo verborgen voor ons afweersysteem. Ze maken ons dus eerder kapot dan dat ze zich aan ons hechten om dit woord ook in een andere betekenis te gebruiken
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding