Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het nut van een mossel?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Door hun specifieke manier van voedsel verzamelen (namelijk door water te filteren), zuiveren ze het water.

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Mossel_(weekdier) waar je onder meer deze tekst vindt:

"Voeding

De mossel is een filteraar. Het enige dat hij hoeft te doen is zijn 'huisje' te openen. Door de instroom opening wordt water naar binnen gezogen en door de uitstroom opening spuit het dier het water weer naar buiten. Ondertussen komt het water voorbij een rij kieuwen. Deze halen uit het voorbijstromende water zuurstof (O2) en voedsel. Het water wordt door ciliën (beweeglijke trilharen) op de kieuwen voortgeduwd. Deze ciliën nemen het voedsel op en verplaatsen het naar een slijmlaag, die dan de voedseldeeltjes naar de maag brengt. Het voedsel van de mossel bestaat voornamelijk uit plankton. Andere zwevende stof, zoals slib en dergelijke wordt eveneens uit het water gefilterd.

Verteerd en onverteerbaar materiaal wordt in pakketjes, de zogenaamde pseudofaeces uitgeworpen. Op deze wijze kunnen enorme hoeveelheden slib door mossels uit het water worden gehaald en vastgelegd. Mossels kunnen door het opnemen van giftige stoffen of algen die giftige verbindingen produceren, zelf óók giftig worden. Hier hebben ze zelf tot op zekere hoogte geen last van, maar consumptie door dieren (inclusief de mens) die hoger in de voedselketen staan kunnen door een cumulatief effect wel schade ondervinden."
Antoni
10 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Mosselen zuiveren water, ik heb er een artikel bijgevoegd waar dat verder in uitgelegd wordt.

En inderdaad, ze zijn ook lekker om te eten, dus ze dienen ook als voedselbron. ( en niet alleen voor mensen)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Je zou je net zo goed kunnen afvragen wat is het nut van welk ander dier dan ook, van planten, van mensen, of zelfs van de hele wereld of het heelal, en het zuivere antwoord blijft hetzelfde: geen enkel.

Dieren en planten hebben geen "nut". Ze ontstaan, en daarna veranderen en evolueren, en zo krijgen ze allemaal hun plaats in het ecosysteem ("niche" in het jargon)
Wij, mensen, vanuit onze eigen perspectief vinden dan dat sommige dieren hebben een voor ons nuttige functie (b.v. wormen die teeltgrond vruchtbaar maken), of juist een ongewenste eigenschap die wij afschrijven met kreten zoals "dit beestje heeft geen nuttige functie" (b.v. een houtworm die onze meubels verpest), maar dat ligt dus aan ons, en hoe wij hier tegenaan kijken.

Dit gezegd te hebben, zou je ook kunnen kijken naar wat voor invloed, positief, dan wel negatief, een dier heeft op z'n omgeving. Als je dat dan als "nut" wil beschouwen, dan is dat prima.
Een mossel heeft dan de volgende "nuttige eigenschappen":
- Zuiveren van water, doordat ze grote hoeveelheden water filteren om hun voedsel hieruit te halen, zoals b.v. toxische algen, bacteriën, chemische contaminanten...
- Onderdeel van het voedselketen. Niet alleen wij, ook veel andere dieren eten mosselen. Niet alleen de volwassen mossel, ook de hele jonge mosselen die in zoöplankton zitten worden door andere zeedieren opgegeten. Je kan dan stellen dat ze nuttig zijn in het in stand houden van andere wellicht nuttige diersoorten, zoals b.v. vissen die ook wij eten. Nadeel is dat mosselen die te veel troep hebben gezuiverd, zelf toxisch kunnen worden. Dat is dan ook weer niet zo 'nuttig'!!
- Fixeren van CO2. Voor het opbouwen van zijn schelp, mosselen gebruiken carbonaat uit zeewater, dat op z'n beurt afkomstig is van CO2 dat opgelost is in het water. Wat dat betreft hebben ze een vergelijkbare functie als plankton of bomen.

Toegevoegd na 1 uur:
- Hun uitwerpselen fungeren ook als meststof, en maken het zeewater rond kustgebieden vruchtbaar voor algen, die dan een voedselbron zijn voor andere dieren.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing