Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoe wordt DNA RNA?

en waarom? zo makkelijk mogelijk uitgelegd alstublieft. Ik heb volgende week een toets, en moet dit weten.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Biologie
3.8K
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Misschien is het een idee om het aan je docent te vragen? Deze weet ook op welk niveau (hoe diep moet je op de materie ingaan) de uitleg moet zijn voor je toets.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Kijk naar het filmpje in het antwoord van fremar. Zeer illustratief.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Sorry, ik bedoelde het filmpje van Mikez1985

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

DNA verandert niet zelf in RNA. DNA wordt gekopieerd; het oorspronkelijke DNA blijft bestaan en er kan nieuw (gelijk) DNA bij worden gemaakt, of RNA.


Vergelijk het een beetje met een kopieermachine, die van een kleurenorigineel (DNA) een gelijke kleurenkopie (ook DNA) maakt, of een zwartwitkopie (RNA).


DNA is eigenlijk een soort bibliotheek in je celkern. Je kunt die bibliotheek precies kopiëren (als nieuw DNA, zodat je er een nieuwe bibliotheek in een nieuwe celkern van kunt maken), of je maakt een RNA kopie. DNA blijft in de celkern, maar RNA gaat de celkern uit en kan worden gebruikt als werktekening om in een fabriekje (zo'n fabriekje heet ribosoom) een eiwit te maken.
(Lees meer...)
tinus1969
10 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

DNA wordt "simpel" gecopieerd naar RNA, met dezelfde basen als het DNA. Met dit verschil dat Uracil wordt gebruikt in plaats van Thymine.
De ruggegraat van DNA bestaat afwisselend uit een suikermolecuul met een zuurstofatoom te weinig (Desoxyribonucleïnezuur) en een fosfaat ion, terwijl het RNA wél dat zuurstof atoom in het suiker molecuul heeft (Ribonucleïnezuur).

Toegevoegd na 1 uur:
Om DNA te kunne kopieren is er een eiwit nodig, DNA transcriptase. Dat eiwit koppelt aan het startcodon van een gen. Daarmee trekt het een stukje van de dubbele helix open, waarna het DNA kan worden afgelezen, tot aan het stopcodon. Het is niet zo dat de hele DNA streng wordt losgetrokken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
RNA (een afkorting van ribonucleïnezuur, in het Engels ribonucleic acid) lijkt op DNA, maar er zijn verschillen. Ten eerste bevatten de nucleotiden in RNA een ribose-suikergroep, in tegenstelling tot de deoxyribose-suikergroep in DNA. Daarnaast bevat RNA wel de nucleotiden A, C en G, maar geen thymine. In plaats daarvan vind je in RNA uracil (U). Verder is RNA meestal enkelstrengs, in tegenstelling tot DNA, dat dubbelstrengs is. Tot slot bevat een cel een vaste hoeveelheid DNA (de chromosomen), maar wordt er doorlopend nieuw RNA gemaakt en weer afgebroken.
(Lees meer...)
fremar
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
dan blijft de vraag, hoe wordt RNA gemaakt? de verschillen zijn bekend, dus ik weet dat RNA enkelstrengs is, maar hoe wordt de DNA omgezet van dubbelstrengs naar enkelstrengs?
fremar
10 jaar geleden
Het DNA zit in de celkern maar moet eigenlijk ook daar buiten gebruikt kunnen worden. Dit is niet mogelijk, omdat DNA veel te groot is om uit de celkern te komen. De oplossing hiervoor is RNA. RNA is eigenlijk gewoon een kopie van een klein stukje van het DNA dat uit de celkern kan worden gebracht, waardoor andere eiwitten deze instructies kunnen lezen en nieuwe eiwitten kunnen maken. Er zijn 3 typen RNA: 1. mRNA (messenger) 2. tRNA (transfer) en 3. rRNA (ribosomaal) mRNA wordt door ribosomen gelezen om er een bepaald eiwit van te maken. tRNA brengt een anticodon naar het ribosoom waar als gevolg daarvan een aminozuur wordt gekoppeld. Zo wordt telkens door een ribosoom een aminozuur gekoppeld aan het volgende aminozuur. Uiteindelijk komt er een zogenaamd stopcodon waardoor de ribosomen stoppen. Het eiwit is in ruwe vorm beschikbaar. Afhankelijk van de plaats en de functie waar het betreffende eiwit nodig is ondergaat het eiwit nog enkele bewerkingen en tenslotte geschikt is. Let echter op: in RNA is de T(hymine) vervangen door U(racil). Daardoor zijn DNA en RNA makkelijk uit elkaar te houden. Voorbeelden van eiwitten die zo ontstaan zijn: enzymen, structuureiwitten, hormonen, bloedeiwitten zoals hemoglobine en eiwitten die een rol spelen bij de afweer (immuunsysteem).
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Zeer illustratie filmpje. Plus.
Misschien heb je iets aan dit filmpje, een erg interessante animatie hoe DNA werkt. (Helaas wel in het Engels)
Je kan zowiso een hoop informatie over dna vinden op YouTube.
Sucsess
http://youtu.be/yqESR7E4b_8
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Zeer illustratie filmpje. Plus.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding