Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe halen de waterschildpadden nu adem, nu ze al maanden onder het ijs zitten?

Waterschildpadden zijn nu in hun winterslaap onder het ijs, op de bodem.
Daar blijven ze tot beter weer, maar ik heb geen enkel idee hoe ze toch adem halen, daar kunnen ze toch geen maanden mee wachten?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Schildpadden hebben longen en moeten regelmatig ademhalen, veel soorten hebben een lange nek om in dieper water te kunnen leven. Vrijwel alle schildpadden goed kunnen zwemmen maar houden dat niet lang vol; in te diep water kan een schildpad zelfs verdrinken.

Een schildpad kan zijn lichaamsvolume in tegenstelling tot alle andere reptielen niet vergroten door het harde schild, de longen kunnen hierdoor niet sterk uitzetten wat de ademhalingscapaciteit beperkt. Bij bedreiging moet een schildpad zelfs eerst alle lucht uit de longen persen om zijn kop en poten terug te kunnen trekken.
Schildpadden kunnen de lucht in de longen gecontroleerd van de ene naar de andere long verplaatsen. Dit wordt door waterbewonende soorten gebruikt als balans om zo hun zwaartepunt te veranderen.

Aan het einde van de endeldarm is een gepaarde blaas aanwezig, het geheel wordt wel aangeduid met de anaalblazen. In water levende soorten kunnen met de sterk doorbloedde wanden van deze blazen zuurstof opnemen uit het water. Ze kunnen zo overwinteren op de bodem van het water terwijl deze bedekt is met een laag ijs.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

In de winterslaap gaat de ademhaling van het dier langzaam en dat kost weinig energie, dus kan het dier leven op zijn reserves. Dat mag natuurlijk niet te lang duren, een paar maanden is voldoende. Als de winterslaap te lang duurt gaan veel schildpadden dood omdat reserves op zijn.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
ikzelf heb 15 jaar voor twee roodwangen gezorgd, die onder water overwinterden in mijn groentenla.
mijn ervaring is dat alles op een enorm laag pitje komt te staan, zo ook de ademhaling.
toch moeten ze een enkele keer naar boven om adem te halen, en dat doen ze ook.
als die mogelijkheid er niet is, omdat er langdurig ijs ligt, zullen veel moerasschildpadden het niet redden.
het is sowieso al niet makkelijk voor ze om hollandse winters door te komen, want oorspronkelijk komen ze uit florida, en horen in onze omgeving niet thuis.
Rieneke1
15 jaar geleden
Als het weer omslaat en het te koud wordt voor de schildpad, dan gaat het dier zich trager bewegen. Als dus de schildpad heel traag en moe is dan is tijd voor de winterslaap aangebroken. Het dier graaft zich dan in de modder op de bodem van het water in of hij graaft zich een heel stuk de grond in. In de winterslaap gaat de ademhaling van het dier langzaam en dat kost weinig energie, dus kan het dier leven op zijn reserves. Dat mag natuurlijk niet te lang duren, een paar maanden is voldoende. Als de winterslaap te lang duurt gaan veel schildpadden dood omdat reserves op zijn. Waterschildpadden houden geen winterslaap omdat ze leven in een aquarium met water dat op kamertemperatuur (ongeveer 18 tot 20 graden) is en ze het dus niet koud krijgen.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing