Welke kleurstoffen kunnen terechtkomen in de stoelgang?
ik heb voor mijn verjaardagsfeest een rainbowcake gemaakt met pikzwarte marshmallow fondant. Ik heb eerder rainbow pancakes gemaakt, en toen kwam ik er in ieder geval achter dat een paar kleurstoffen die samen groen maken, niet worden afgebroken.
Ik heb de volgende kleurstoffen gebruikt (in geconcentreerde gelvorm, specifiek voor het kleuren van fondants en icings):
E102 (geel)
E129 (rood)
E133 (blauw)
E132 (indigo)
E122 (ook een soort rood)
E110 (ook een soort geel)
Combinaties van deze E-nummers geven andere kleuren, zoals roze, violet, groen en zwart.
Ik heb zelf al geprobeerd uit te zoeken welke kleurstoffen worden afgebroken, maar die zoektocht kwam op niets uit.
Toegevoegd na 12 uur:
Nu is het een dag geleden dat de taart is geconsumeerd. Ik kan tot de conclusie komen dat zowel de vaste als de vloeibare stoelgang kleuren aannemen. Als eerste is groen zichtbaar, vervolgens komt blauw, en de laatste kleur tot nu toe is geel. Niet de 'ik-ben-uitgedroogd-geel' die zo typisch is voor de eerste ochtendplas, maar meer kanariegeel.
Ik kan in ieder geval tot de conclusie komen dat rood meer wordt afgebroken dan geel, groen en blauw.
Ik dacht: laat ik mijn conclusie hier maar neerzetten, dan kunnen anderen (misschien) ook antwoord krijgen op deze prangende vraag :)
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.