Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wetenschappelijk bewijs dat aspartaam ongezond is?

Voor zover ik weet is dit namelijk een broodje aap verhaal, gebracht door mensen die dingen dat kunstmatig hetzelfde is als slecht voor je.

Dus, zijn er wetenschappelijk, goed onderbouwde onderzoeken naar aspartaam?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Bij mijn weten is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aspartaam gevaarlijk zou zijn.

Nu ken ik natuurlijk niet alle onderzoeken die ooit zijn gedaan, dus als iemand wél een relevant onderzoek kan geven waarin wordt aangetoond dat er tóch gevaren zijn, sta ik daar natuurlijk helemaal voor open.

Wat we wél kunnen zeggen is dat de manier waarop aspartaam zijn oorspronkelijke goedkeurig kreeg, niet netjes was. De eerste onderzoeken rammelden, en ze zijn ook nog eens uitgevoerd door een instituut dat een paar jaar daarvoor wel degelijk had zitten rommelen.

Feitelijk had op dat moment aspartaam *niet* mogen worden goedgekeurd! Het is pure slordigheid geweest dat dat toch is gebeurd.

Maar een rammelend bewijs van veiligheid is iets heel anders dan een bewijs van onveiligheid.

Later zijn alsnog vele onderzoeken uitgevoerd, juist vanwege die twijfels over de aanvankelijke goedkeuring. Uit al die onderzoeken (alweer: voor zover ik weet) is naar voren gekomen dat aspartaam geheel veilig is.

Het was dus wat laat (namelijk: pas NA de goedkeuring en invoering), maar de veiligheid van aspartaam is inmiddels ruimschoots aangetoond.

Toegevoegd na 8 minuten:
 
Overigens is aspartaam helemaal niet zo 'onnatuurlijk' als de aanvallers ons graag wijsmaken.

Aspartaam bestaat uit de bestanddelen fenylalanine, methanol en asparaginezuur - alledrie geheel natuurlijke stoffen.

Aspariginezuur is zelfs de naamgever van aspartaam. Aspariginezuur is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Het komt in de meeste eiwitten voor, en zit dus in grote hoeveelheden in ons voedsel.

Zouten en esters van aspariginezuur worden aspartaten genoemd - van die naam is de naam aspartaam afgeleid.

De andere twee bestanddelen van aspartaam, fenylalanine en methanol, komen ook van nature voor in ons voedsel. In een glas melk zit meer fenylalanine dan in een blikje light frisdrank, en een glas tomatensap bevat vele malen meer methanol dan datzelfde blikje light frisdrank.

--

Voor een zeer uitvoerige (maar daardoor wel heel lange) beschrijving van aspartaam, de geschiedenis, de goedkeuring, de twijfels en de huidige stand van zaken, verwijs ik je naar de Bron hieronder. Daar kun je ook lezen voor welke mensen aspartaam wél gevaarlijk is, en - heel belangrijk - *waarom* aspartaam voor die mensen gevaarlijk is.
 
Cryofiel
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

De Europese voedselautoriteit EFSA gaat het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam vervroegen. De resultaten komen nu in 2012 en niet in 2020, zoals eerder gepland was.
De aanleiding voor het vervroegen van het onderzoek is de toegenomen media-aandacht voor de veiligheid van zoetstoffen. Verschillende wetenschappelijke studies trekken de veiligheid van aspartaam in twijfel. Zo wijst een onderzoek op een mogelijk verband tussen aspartaam en vroeggeboorten, een ander suggereert dat gebruik van de suikervervanger een hoger risico op kanker met zich meebrengt.
De ESFA schoof beide onderzoeken enkele maanden geleden nog van tafel, maar is nu door de Europese Commissie gevraagd het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam versneld uit te voeren.
Dus het is afwachten wat de onderzoeken zullen opbrengen ten aanzien van aspartaam.
Alleen op dit moment word het door de EU als veilig betiteld.
groet
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Aspartaam, acesulfaam-K, MSG en alle andere gifstoffen uit onze voeding!
http://www.natuurlijk-welzijn.org/artikel/Aspertaam143.html
Algemene gegevens

Naam:Aspartaam, acesulfaam-K, MSG en alle andere gifstoffen uit onze voeding!Categorie:Algemene interesse - Gezondheid en wellnessBeschrijving:
De chemische industrie vervuilt onze samenleving op grote schaal. In 2005 kregen 57.185 mensen in België de diagnose kanker, dat zijn gemiddeld 157 mensen per dag. De cijfers zijn afkomstig van de Stichting Kankerregister, de instelling die gegevens over nieuwe kankergevallen verzamelt en registreert.
Volgens Yves Vanden Bosch van het Federaal agentschap voor de voedselveiligheid (Groen!) hebben de vele toegelaten chemische stoffen totaal geen nadelige invloed op onze gezondheid en is er geen enkel verband met kanker, suikerziekte, MS of ADHD bij kinderen.
Deze groep wil met artikels en info meer duiding scheppen over dit thema en mensen meer bewust maken van de dagelijkse cocktail aan chemische stoffen in hun voedsel en de gevaren daarvan.
Privacytype:Open: alle inhoud is openbaar..

Toegevoegd na 1 uur:
Vanaf vandaag is Stevia Toegelaten in Europa.
Stevia was eerst verboden omdat niet bewezen was dat het gezond was,wat zeer zeker niet bewezen was is wel dat Stevia ongezond zou zijn.

Bij Aspartaam was het andersom: Hoewel er twijfels waren over het gezond zijn van Aspartaam,kon men niet aantonen dat Aspartaam ook werkelijk ongezond zou zijn,er waren dan ook veel dokters die zeiden dat mensen met Diabetes suiker mag vervangen door Zoetstof waar Aspartaam in zit,en laat het nu net Aspartaam zijn die Diabetes veroorzaakt evenals vele soorten kankers ea.
Nu komt de tijd dat men Aspartaam gaat verbieden en gaat vervangen door Stevia,te beginnen vandaag over 10 dagen te koop in de winkels in chocolade.
Smakelijk.

Vanaf vandaag (04/11/11) Op het nieuws op TV:
http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Stevia-het-verboden-alternatief/
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing