Worden antilichamen aangemaakt door je lichaam zelf, of door de lichaamsvreemde stoffen?
Ik dacht altijd dat je lichaam zelf antilichamen aanmaakt tegen de lichaamsvreemde stoffen, maar in mijn boek staat het volgende:
"Elk lichaamsvreemde stof/antigeen maakt een specifiek antilichaam. De antilichamen worden in het lichaam opgeslagen doordat zij zich binden aan bepaalde cellen. Dit worden mestcellen genoemd. Deze mestcellen bevinden zich in de slijmvliezen van onder andere de luchtwegen, het maag-darmkanaal en in de huid. Als het lichaam nu met een antigeen in aanraking komt, komen er mediatoren vrij die aan de mestcel doorgeven dat er antilichamen moeten vrijkomen en wordt het antigeen onschadelijk gemaakt. Soms kan er echter een heftige reactie ontstaan tussen een antigeen en de aan de mestcel gehechte antilichamen. Door de heftigheid van die reactie valt de mestcel uiteen. Er komt uit die mestcel een aantal stoffen vrij die in het lichaam allerlei reacties veroorzaken. Die vrijkomende stoffen heten mediatoren. Een van de mediatoren is histamine."
En wat wordt er bedoelt met de heftige reactie waardoor de mestcel uiteenvalt? Is dat te vergelijken met een allergische reactie?
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.